in

Boljšunov opet zlatan, Hegsted herojski, Klebo odustao

Rus Aleksandar Boljšunov došao je do trećeg zlata na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, pošto je bio najbolji u trci masovnog starta slobodnim stilom, u vremenu 1:11:32.7.

Bila je to uzbudljiva trka u kojoj je nekoliko takmičenja bilo izjednačeno skoro do pred kraj, ali je Boljšunov zablistao i odvojiio se u finišu. Rusi su i taktički dobro skijali, dok su Norvežani imali problema sa skijama.

Srebrnu medalju uzeo je Rus Ivan Jakimuškin sa 5,5 sekunde zaostatka u odnosu na Boljšunova, a herojski je vozio Simen Hegstad Kruger – direktno iz karantina je izašao na stazu i uspeo da prođe kroz cilj treći, sa sedam sekundi zaostatka za šampionom.

Boljšunov je pre četiri godine u Pjongčangu uzeo tri sreba i bronzu, ali sada je bio zlatni u skijatlonu, štafeti 4×10 i masovnom startu na 30 kilometara. Takmičenje je bilo na 30 umesto na 50 kilometara jer je duvao jak vetar i bilo je -15 stepeni.

Johanes Klebo, koji je u Pekingu dosad uzeo dva zlata, srebro i bronzu, ovu trku nije uspeo da završi.

Četvrto mesto zauzeo je Rus Artjom Malcev, sledi Norvežanin Sjur Rete, a među deset su još bili: Denis Spitsov (Rusija), Kleman Pariz (Francuska), Skot Paterson (SAD), Vilijam Poroma (Švedska) i Moris Manjifikat (Francuska).

Tagovi