in

Biciklima od Pariza do Novog Sada

Humanitarnu fondaciju “Prvi korak” osnovana je pre nešto više od tri godine i intenzivno se radi na njenom razvoju, na njenoj prepoznatljivosti i pozicioniranju u društvu.

„Fondacija je osnovana iz ličnih razloga, moj sin Mihajlo koji je prevremeno rođen i za posledicu teškog porođaja ima desno-stranu hemiparezu. Mi smo za poslednjih devet godina jako mnogo uradili da naš Mihajlo postane potpuno samostalan, da ide u školu i da jednog dana postane koristan član ovog društva“, objašnjava osnivač fodnacije Bojan Kačavenda.

Mihajlo je za to vreme imao četiri operaciona zahvata (fibrotomija mišića) u Rusiji, kao i jednu klasičnu operaciju produžavanja Ahilove tetive u Novom Sadu. Naravno, tu su i bezbrojni sati provedeni na vežbama i rehabilitaciji.

„Odlazeći u Rusiju, videli smo da njihovi centri za rehabilitaciju (zastupljenost robotske rehabilitacije u EU je veoma visoka i u ekspanziji je) koriste savremene sisteme za rehabilitaciju, kao što je LokomatPro. Tragajući za rešenjem problema sa kojim se suočava naš sin, u početku smo pokušavali da pronađemo kliniku u kojoj bi naš sin mogao da vežba i nekoliko narednih godina smanji ili čak poništi posledice, koje su nastale prilikom rođenja. Tako smo došli do privatne klinike, u kojoj tretman u trajanju od deset nedelja košta 30.000 evra, a Mihajlu su potrebna dva tretmana godišnje. Tada smo supruga i ja odlučili da, kada već moramo da skupljamo novac, pokrenemo Fondaciju i pomognemo ne samo Mihajlu, nego i ostaloj deci koja se bore sa istim ili sličnim problemima, a kojima bi robotska rehabilitacija mnogo pomogla u razvoju, ali i pomogla da sutra postanu vidljivi članovi našeg društva. Jer robotizovani sistem za korekciju, rehabilitaciju i učenje hoda kod dece LokomatPro za Humanitarnu fondaciju „Prvi korak“ košta 330.000 evra (inače je 470.000 evra)“, pojašnjava dalje Kačavenda.

Cilj Fondacije je nabavka savremene opreme za rehabilitaciju, edukacija i podizanje svesti o problemima sa kojima se susreću deca sa dodatnim i posebnim potrebama, kao i njihovi roditelji.

„Naša želja je da nabavimo najsavremeniji robotizovani sistem za rehabilitaciju, učenje i korekciju hoda kod dece LokomatPro, da ga postavimo u Dečiju bolnicu u Novom Sadu i da bude besplatan za sve potencijalne korisnike (cilj je da nabavimo pet ovakvih mašina za decu i pet za odrasle u Srbiji). Tako bi pružili mogućnost da sva deca, kojoj je ova rehabilitacija potreban dobiju mogućnost da vežbaju i napreduju. Iz Novog Sada svake godine u privatne klinike u regionu ode sigurno 15 dece na robotsku rehabilitaciju, i tako mi svake godine poklonimo nekome ovakvu mašinu. A u ovom trenutku, sigurno preko 1000 dece vapi za ovakvom mašinom i ovakvom rehabilitacijom“.

Republika Srbija je 2018. godine na donatorskoj večeri u Banjaluci, donirala 250.000 evra za ovakvu mašinu, koja radi punom parom u Klinici „Zotović“. Ne kažem da ne treba, ali mi je nemamo, a jako nam je potrebna. Pa bi bilo lepo da nas i država podrži i stane sa nama rame uz rame u rešavanju ovog teškog zadatka“.

Osnivač fondacije organizovao je posebnu akciju u cilju prikupljanja sredstava za kupovinu LokomatPro robotizovanog sistema.

„Jedan od prvih izazova je biciklistička tura, koju ćemo moj brat i ja voziti od Pariza do Novog Sada u septembru 2021, sa ciljem da prikupimo novac za LokomatPro i što pre ga dopremimo u Srbiju. Jer rehabilitacija znači pružiti bolji život nekome. A mi želimo bolji život za našu decu“.

Ruta heroja, kako je nazvana ova akcija, počinje 11. septembra kada će Bojan i njegov brat Zoran biciklima krenuti iz Pariza ka Novom Sadu. Sport Klub će Rutu Heroja pratiti svakodnevno kako bi vam približio sve što braća Kačavenda rade kako bi pomogli malim i velikim herojima.

Ukoliko ste u mogućnosti, možete pomoći i na neki od sledećih načina:

Slanjem SMS poruke na broj 5300 po ceni od 100 RSD
Uplatom na dinarski račun: 340-11017164-24
Uplatom na devizni račun: 340-10027258-87
SWIFT CODE: GIBARS2 ERSTE BANK AD NOVI SAD, REPUBLIKA SRBIJA