in

Barni državni rekord nedovoljan za finale

Andrej Barna je potvrdio status najbržeg Srbina u istoriji. U polufinalu trke na 50 metara slobodno na Evropskom prvenstvu u Rimu isplivao je rezultat 22,09 i na taj način za pet stotinki popravio svoj lični i državni rekord.

Međutim, ni taj rezultat nije mu bio dovoljan da se plasira među osmoricu najboljih. Za prolaz u finale trebalo je da se pliva 21,92. Sa tim vremenom Poljak Pavel Jurašek je kao poslednji ušao u finale.

*Popovićiju svetski rekord, Barna osmi!

Barna je osvojio ukupno 13. mesto.

Najbrži u polufinalu bio je svetski šampion Britanac Bendžamin Praud sa 21,40. Pored njega i Jurašeka u borbu za medalje ušli su još Tom de Bur, Lorenco Zazeri, Leonardo de Plano, Maksim Gruse, Kristijan Golomejev i Vladislav Buhov.

Pored toga što nije prošao u finale, Barna je bio ubedljivo najbolji predstavnik Srbije na kontinentalnom šampionatu u Italiji. Pored državnog rekorda i 13. mesta na 50 metara slobodno momak iz Subotice koji živi i radi u SAD osvojio je i osmo mesto u finalu trke na 100 metara slobodno.

Prema očekivanjima, na 200 metara delfin slavio je Mađar Krištof Milak sa sjajnim rezultatom 1:52,10 i na taj način u svom vlasništvu sada ima olimpijsku, svetsku i evropsku krunu u toj disciplini.

Izraelka Anastasija Gorbenko odbranila je zlato na 200 metara mešovito. Prema očekivanjima, svetska rekorderka Sara Sjostrom slavila je na 50 metara slobodno sa vremenom 23,91.