in

Zdravlje: Podmukla mesta gde može da se krije rak kože

Iako potpuno ima smisla da rak kože „napadne“ delove tela koji su najizloženiji suncu, poput lica, ruku, grudi i nogu, to nikako ne znači da ostatak tela nije u opasnosti.

Zapravo, rak kože može da se formira na bilo kom delu tela, upozoravaju dermatolozi. Najveći faktor rizika svakako je izlaganje štetnim sunčevim zracima, ali na pojavu kancera kože utiču i godine života, genetika i porodična istorija bolesti.

Sve to znači da delovi tela koji nisu izloženi suncu mogu da budu zahvaćeni rakom kože. Evo na šta da obratite pažnju!

(Pročitajte i… Nepravilnosti na koži: Kada se treba obratiti lekaru)

Mesta na kojima može da se krije kancer kože

Skalp

Sama kosa nije dovoljna zaštita od štetnih UV zračenja, naročito ukoliko imate tanku i svetlu kosu. Nosite šešire kada ste na suncu, a ukoliko ne ih volite, na skalp nanosite kremu sa zaštitnim faktorom u spreju.

Dlanovi i stopala

Stopala i ruke izloženi su suncu mnogo više nego ostatak tela. Obraćajte pažnju i pregledajte ove delove tela i ne zaboravite da nanosite kremu sa zaštitnim faktorom! (Pročitajte i… Prepoznajte melanom na vreme)

Prsti na rukama i nogama

Na ovim mestima može da se krije melanom, a najčešće upravo na njih ne obraćamo nikakvu pažnju. Prilikom mazanja kreme, ne zaboravite da je nanesete i na prste ruku i nogu!

Kapci

Oko 10% raka kože formira se na kapcima, navode stručnjaci. Zato, ne zaboravite da i njih namažate kremom sa zaštitnim faktorom, nosite sunčane naočare, kao i šešir kada boravite na suncu.

Predeo između prstiju

Sigurno vam nikada nije palo na pamet da proverite kožu između prstiju nogu i ruku. Pa ipak, tamo može da se formira veći i agresivniji melanom nego na bilo kom drugom delu tela. Proveravajte kožu između prstiju s vremena na vreme!

Genitalije

Iako ovi delovi tela nisu naročito izloženi suncu (osim ukoliko niste nudista), ćelije karcinoma, povezane s HPV virusom, upravo se ovde razvijaju. Proveravajte promene na koži na ovim delovima tela.

(Pročitajte i… Zaštitite se od raka kože uz ovih 12 jednostavnih navika)

 

Anetlanda/iStock/Getty Images Plus via Getty Images