in

Vodena terapija i sve njene prednosti po naše zdravlje

Vodena terapija i sve njene prednosti po naše zdravlje

Vodena terapija, odnosno topla, opuštajuća kupka ima verodostojne kratkoročne i dugoročne prednosti, koje daleko prevazilaze brigu o sebi!

Uranjanje u toplu vodu često se deklariše kao uživanje ili brzi self-care ritual, no ovaj čin predstavlja i određenu vrstu terapije koja doprinosi vašem zdravstvenom stanju, ali i poboljšanju učinka na narednim treninzima. I postoje stvarne, naučno podržane fiziološke prednosti koje ova vrsta kozmetičkog rituala pruža. Iako se stručnjaci slažu da je potrebno još istraživanja, postoji više čvrstih razloga koji će opravdati da se još večeras „ušuškate” u toplu kupku. Ovo su samo neki od njih…

Vodena terapija- benefiti

Prevencija kardiovaskularnih oboljenja

Istraživanja pokazuju da topla kupka snižava rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara. U stvari, dnevna topla kupka bila je povezana sa 28%, odnosno 26% manjim rizikom od ovih kardiovaskularnih problema. To je zato što topa voda proširuje krvne sudove i arterije (proces poznat kao vazodilatacija) i smanjuje oštećenja sloja ćelija koje oblažu unutrašnjost krvnih sudova.

Efekat dilatacija snižava krvni pritisak i poboljšava cirkulaciju, što svakako smanjuje stres. Ovaj proces takođe doprinosi sprečavaju nakupljanja masti, holesterola i drugih supstanci unutar zidova arterija, kao i na njima.

Pospešivanje fizičkih performansi

Ne, nipošto vam ne predlažemo da zamenite svoj trening toplom kupkom, ali uranjanje u nju nakon fizičke aktivnosti može unaprediti vaše rezultate. Prema jednoj sudiji, kupanje u vodi od 38 °C, triput nedeljno (po 30 minuta), dovelo je do poboljšanja izdržljivosti prilikom izvođenja vežbi.

Toplotni stres (koji se javlja kada svoje telo do vrata potopite u toplu vodu) povećava volumen krvne plazme, kao i koncentraciju azot-oksida i pokreće proizvodnju proteina toplotnog šoka (oni pomažu da se oslobode radikali iznutra). Kao rezultat toga, više krvi stići će do vašeg srca i mišića, što će uticati na poboljšanje kapaciteta izdržljivosti. To će podrazumevati manji broj otkucaja srca pod istim opterećenjem, što će omogućiti vežbanje tokom dužeg vremenskog perioda.

Skraćivanje perioda za put u zemlju snova

Otprilike, trećina odraslih osoba suočava se s nesanicom najmanje jednom nedeljno, dok 6% do 10% njih ispunjava kriterijume vezane za poremećaj sna. Kupanje sat do dva pre spavanja, u vodi temperature od 40 °C do 42 °C, doprinelo je da ljudi – u proseku – za 10 minuta brže nego inače utonu u san i pospešilo je njegov kvaliteta, pokazala je nedavna studija. San nastupa onda kad se osnovna temperatura spusti do normalnog cirkadijalnog ritma.

Prilikom potapanja u toplu vodu, vaši krvni sudovi se otvaraju, dok višak toplote izbija na površinu tela. Kada izađete iz kade, ta toplotna energija raspršuje se okolo, signalizirajući cirkadijalnom ritmu da uspori vaše srce i brzinu disanja, pripremajući vas za san. (Taj pad temperature obično se prirodno dešava oko dva sata pre spavanja, no kupka može aktivirati proces i ranije.)

Pročitajte i… Topla kupka za lepši dan

Ublažavanje simptoma depresije

Verovatno ste i sami već iskusili da topla kupka može doprineti da se osećate bolje, no nedavno je otkriveno da ona može biti dvostruko efikasnija od vežbanja u lečenju depresije. Naime, istraživanje je pokazalo da sedenje u kupci od 40 °C, 15 do 20 minuta, dva puta nedeljno, dovodi do znatnog poboljšanja simptoma depresije nakon samo dve nedelje. To je siguran i efikasan dodatak drugim metodama u lečenju mentalnih oboljenja.

Regulacija nivoa šećera u krvi

Glukoza (šećer u krvi) omiljeni je izvor goriva za vaše telo. Kada njen nivo opadne, možda ćete imati problema sa umorom i osećajem „težine“. Utvrđeno je da kupka smanjuje koncentracije glukoze, što znači da kupanje pre večere može pomoći vašem telu da bolje reguliše nivo šećera u krvi tokom obroka. Istraživanje koji ispituje povezanost toplote i nivoa glukoze još uvek je u ranoj fazi, ali topla kupka odnosno vodena terapija pre večere (u kombinaciji sa drugim zdravim životnim navikama) nipošto ne može da vam škodi. Naprotiv!

Ublažavanje simptoma prehlade

Kupka, prvenstveno ona detoks, smatra se i prirodnim načinom za uklanjanje toksina iz tela. Ona može pomoći i kod određenih simptoma prehlade, tako što će ublažiti bolove u mišićima, ali će se rezultati razlikovati za od osobe do osobe. Dodavanje eteričnih ulja, poput lavande i kamilice, u vašu kupku imaće određene prednosti kada je o simptomima prehlade reč. Ona će vam pomoći da se opustite i umirite. Jedna mala studija od 19 učesnika otkrila je i da dodavanje epsom soli kupci podiže nivo magnezijuma u ​​telu. To će pomoći telu da izbaci mlečnu kiselinu, koja ga zauzvrat može osloboditi bolova i opustiti mišiće.

Pročitajte i… Kupka od meda i mleka

Neka ograničena istraživanja pokazuju da određena eterična ulja mogu imati antimikrobna i antivirusna svojstva. Eukaliptus, na primer, može imati terapeutski efekat u slučaju viroze gornjih disajnih puteva, te doprineti ublažavanju simptoma zapušenog nosa. Ipak, kada je o detoks kupci reč, potreban je oprez – trudnice, deca i osobe sa oštećenom funkcijom bubrega ne bi trebalo da je koriste.

olegbreslavtsev/iStock/Getty Images Plus via Getty Images