in

Vežbanje i koronavirus: Kako i kada da se vratite treninzima?

Ukoliko ste se nedavno oporavili od koronavirusa ili osećate posledice ovog oboljenja, sasvim je normalno da niste sigurni da li treba da se vratite svojoj fitnes rutini. Ipak, jasno je da fizička aktivnost ima mnogobrojne benefite i po fizičko i po mentalno zdravlje, zato je od ključne važnosti da se vratite treninzima čim prođe infekcija.

U nastavku otkrijte savete stručnjaka o postkorona fitnesu.

Vežbanje i koronavirus

Kada je preporučljivo vratiti se treninzima zavisi od osobe do osobe. Generalno, savet je da se vratite fitnes rutini čim osetite da je to bezbedno i da će vam prijati.

Ukoliko neko ima Covid- 19, trebalo bi da sačeka da prođu simptomi pre nego što se vrati vežbanju, kaže Keri Denaj, medicinska direktorka u poliklinici “Briarvud Femili i sportska medicina” iz Mičigena i dodaje: – Simptomi uglavnom traju između 10 i 14 dana.

Ukoliko pak nemate simptome, a pozitivni ste na koronavirus, savet je da se što pre vratite treninzima, jer vežbanje pomaže imunom sistemu – naročito kada su u pitanju respiratorne infekcije kao što je Covid-19. Ipak, dok ne budete negativni, nemojte odlaziti u teretane i fitnes sale, već vežbajte kod kuće! (Pročitajte i… Koronavirus: Šta nam je dozvoljeno nakon vakcinacije, a šta ipak nije?)

Osobe koje su pozitivne na koronu, a nemaju simptome, trebalo bi svakako da odmaraju najmanje 10 dana, kaže Brajan Grejv, ortopetski hirurg i asistent profesora na Fakultetu medicine Sinsinati.

Postkorona period: Kada mogu početi da treniram

Stručnjaci preporučuju da, nakon oporavka od koronavirusa, prvo počnete s vežbama niskog inteziteta, kao što su šetanje, joga, vožnja bicikla ili plivanje.

Ukoliko radite vežbe snage ili istezanja, radite manji broj ponavljanja i manje serija, a produžite period pauze između svake vežbe. Pratite pravilo 50/30/20/10, što znači da smanjite kapacitet vežbi za 50% prve nedelje nakon oporavka od korone. Zatim, povećavajte intenzitet svake sledeće sedmice: prvo za trideset procenata, pa dodajte još dvadeset i na posletku deset – čime ćete stići do intenziteta kojim ste vežbali pre infekcije.

Na ovaj način postepeno ćete se vratiti u kondiciju, ne opterećujući organizam koji se oporavlja od opakog virusa.

Vežbanje i koronavirus: Kada se obratiti lekaru

Ukoliko u toku vežbanja osetite sledeće simptome, obavezno se obratite lekaru!

1. Ubrzan i neujednačen rad srca
2. Kratak dah, poteškoće u disanju
3. Pojačan umor
4. Nesvetica
5. Gubitak vida
6. Groznica i temperatura

Ukoliko ignorišete ove simptome radeći vežbe visokog intenziteta, potencijalno možete dobiti aritmije, a u nekim slučajevima i upalu srčanog mišića.

Iako ovo može biti frustrirajuće, naročito za ljude koji su u formi i redovno se bave fizičkom aktivnošću, u ovom periodu navikavanja tela na vežbanje, fokusirajte se na redovnu i pravilnu hidrataciju, zdravu ishranu i na umanjenje stresa.

Slušajte svoje telo tokom treninga i reagujte na simptome na vreme.

fizkes / iStock via Getty