in

Trodnevni boost do fleksibilnijeg tela

Evo kako da postanete elastičniji uz pomoć ovog trodnevnog busta  koji će pomoći da vaše telo postane fleksibilnije i samim tim – funkcionalnije.

S godinama telo gubi svoju prirodnu fleksibilnost, a upravo je ona od suštinskog značaja za svakodnevne pokrete, ali i za održavanje zdravih zglobova, poboljšanje cirkulacije i sprečavanje bolova, kažu stručnjaci. Po principu bolje sprečiti nego lečiti, važno je da uključite i vežbe istezanja u svoju fitnes rutinu. S druge strane, ukoliko ste već zabrinuti zbog sopstvene neelastičnosti, fizioterapeut će vam pomoći da dobijete ciljane vežbe za specifične potrebe vašeg tela. Ali uz redovno istezanje, evo i drugih načina da poradite na svojoj fleksibilnosti.

Kako da postanete elastičniji?

Danas: Izbegavajte predugo sedenje

Ako sedite po ceo dan, fleksori kuka su stalno savijeni, što je preduslov da postanete neelastični. Zato je izuzetno važno da svakih 45 minuta ustanete i uradite nekoliko jednostavnih vežbi istezanja. Ukoliko radite kancelarijski posao, pokušajte da hodate makar dok telefonirate. Ako imate opuštenije uslove na radnom mestu ili radite od kuće, jedan deo posla obavite stojeći uz viši sto. Ili pak, umesto na kancelarijsku stolicu, sedite na veliku pilates loptu, jer će vas ona primorati da aktivirate mišiće kako biste održavali ravnotežu. Neophodno je i jednom ili dva puta dnevno dodati minimalno 15-ak minuta žustrijeg hoda.

Pročitajte i… Mobilnost vs fleksibilnost – u čemu je razlika objašnjava instruktorka joge Ana Bogdanović

Sutra: Zgrabite bućice

Zglobovi i tetive moraju redovno da prolaze kroz svoj puni opseg pokreta da bi se kretali bezbedno, bez povreda, a trening s tegovima je najefikasniji način za to. Ako vam se čini da „obični” tegovi ili bućice nisu za vas, jer niste sigurni hoćete li pravilno izvesti vežbu, isprobajte sprave u fitnes centru koje će vam omogućiti da prođete kroz pokret uz dodatnu podršku. Ne zaboravite da, kad god radite vežbe s opterećenjem, produžite vreme zagrevanja i hlađenja za pet minuta, kako biste smanjili rizik od povreda i istegnuli mišiće.

Prekosutra: Pravac bazen

Koristite vodu da istegnete mišiće. Možete plivati u krugovima ili jednostavno hodajte kroz nešto plići bazen. Gustina i otpor vode imaju zaštitni efekat, tako da ćete moći da se krećete bez brige o bolu ili padu. A plivanje odlično pokreće mišiće, kroz njihov pun opseg pokreta. Osetićete istezanje, aktiviraćete mišiće i, sve u svemu, odraditi odličan trening.

Sergey Nazarov / iStock / Getty Images Plus via Getty Images