in

Šta uzrokuje pojavu preterane maljavosti kod žena?

Hirzutizam predstavlja pojavu preterane maljavosti na licu i telu kod pripadnica nežnijeg pola. A šta uzrokuje ovo oboljenje i da li se i kako leči?

Iako preteran rast dlaka na licu i telu može da bude posledica endokrinog poremećaja od kojeg pati oko 10% žena. Da bi ste otkrile patite li od hrizutizma pročitajte tekst u nastavku.

Šta je hirzutizam?

U pitanju je poremećaj koji uzrokuje pojačanu pojavu dlaka kod žena i to pretežno na obrazima, bradi, gornjoj usni, leđima, abomenu, preponama i grudima. U pitanju su delovi tela koji imaju najviše androgenih hormona, potrebnih za rast dlaka.

Ovo oboljenje ogleda se zapravo u pojačanom rastu malja kod žena, na mestima gde tipično muškarci imaju dlake. Razlog se krije u tome što muškarci imaju viši nivo androgenih hormona ali kada se to desi ženi, onda dolazi do hrizutizma.

Šta uzrokuje hirzutizam?

Iako se najčešće vezuje za hormonalni disbalans, moguće je da se pojava maljavosti javi i kod žena koje imaju normalan nivo androgenih hormona. Najčešće, do hrizutizma dolazi zbog sindroma policističnih jajnika, ali to nije uvek slučaj. Ponekad se ovo oboljenje javlja usled disfunkcije štitne žlezde, adrenalnih tumora, tokom menopauze, ali i brojnih drugih, nepoznatih faktora.

Kako se leči?

Budući da dlake uglavnom rastu na mestima na kojima su muškarci maljavi (brada, grudi, leđa), ovo je i prvi znak da patite od hirzutizma. Ali ovo oboljenje se ne dijagnostifikuje samo po mestima na kojima dlake rastu, već i po gustini.

Sama bolest ima tri nivoa, koji se utvrđuje na osnovu količine dlačica. Normalan nivo je manje od osam, srednji nivo je od osam do 15, a visok nivo je od 15 pa nadalje.

Ipak, pojava pojačane maljavosti nije uvek jedini znak hirzutizma. On se može javiti i uz brojne druge simptome kao što je izostanak menstruacije, alopecija, akne ili mutiranje (promena dubine) glasa. Ukoliko primetite ove promene na svom telu, svakako se morate konsultovati s lekarom.

Leči se uz kombinaciju terapija, uključujući lasersko uklanjanje dlačica, korišćenje kontraceptivnih pilula i sl.

Ildar Abulkhanov/iStock/Getty Images Plus via Getty Images