in

Šta ne treba jesti na prazan stomak

Šta ne treba jesti na prazan stomak

Svi znamo koje su to zdrave a koje su nezdrave namirnice. A znate li šta ne treba jesti na prazan stomak? Da li znate da svaka hrana ima pravo i pogrešno vreme kada je treba konzumirati ili izbegavati? Ne namirnice mogu izazvati pustoš u vašim crevima ako se jedu na prazan stomak. Možda zato što bi trebalo da date svom sistemu za varenje neko vreme da počne da funkcioniše. To ne znači da treba da ostanete gladni i mrzovoljni u jutarnjim satima, već da vam treba hrana koja će pokrenuti metabolizam, a ne ona koja će u startu dana izazvati probleme.

Šta ne treba jesti na prazan stomak

Citrusi

Voće je zdravo ako se jede u pravo vreme. Konzumiranje citrusa na prazan stomak može povećati proizvodnju kiseline, a previše vlakana i fruktoze u voću može usporiti probavni sistem ako se jede na prazan stomak. Ovoga posebno treba da se pridržavaju oboleli od dijabetesa i osobe koje imaju osetljiv stomak. Ako se jedu na prazan stomak, pomorandže, limun, limeta i grejpfrut mogu izazvati žgaravicu i povećanje želudačne kiseline. Voće sa visokim sadržajem ugljenih hidrata može povećati jutarnji nivo šećera što može biti opasno za dijabetičare.

Slatka hrana ili pića

Iako se kaže da je zdravo popiti čašu voćnog soka za početak dana, to možda i nije tačno. Mnogi lekari savetuju da ne počinjete dan čašom voćnog soka jer to može dodatno opteretiti pankreas koji se još uvek budi nakon dugih sati odmora. Pošto je stomak prazan, šećer u obliku fruktoze u voću može izazvati preopterećenje jetre. Prerađeni šećer u industrijskim sokovima je još gori. Izbegavajte deserte za doručak ili previše slatke smutije.

Začinjena hrana

Konzumiranje ljute i začinjene hrane za doručak ili na prazan stomak može iritirati sluznicu želuca što može izazvati gorušicu i grčeve.

Gazirana pića

Nisu dobra uopšte, a naročito su štetna ako se konzumiraju na prazan želudac, jer se kiselina iz pića meša sa želudačnom kiselinom uzrokujući razne tegobe kao što su mučnina i gasovi. Želudac luči kiselinu kako bi pomogao u varenju hrane, a ako je prazan, vi samo unosite dodatnu kiselinu što uzrokuje grčeve i bolove u stomaku.

Sirovo povrće

Salate su odlične i zdrave, ali u određeno doba dana. Sirovo povrće nije preporučljivo jesti na prazan stomak. Pošto obiluje vlaknima, mogu dodatno opteretiti prazan stomak i izazvati  nadimanje i bolove u stomaku kada se jedu na prazan stomak.

Dakle, navedene namirnice nikako ne treba konzumirati na prazan stomak.

coscaron/gettyimages.co.uk

Najnovije na portalu Marie Claire