in

Šta konzumirati a šta izbegavati?

Suplementi u trudnoći sastavni su deo zdravog načina života i neophodni su za zdravlje i majke i bebe. Ali koje smemo, a koje ne bi trebalo da koristimo?

Ukoliko ste u drugom stanju, sigurno ste zbunjeni, preplavljeni osećanjima, ali i brojnim pitanjima u vezi s zdravljem i sebe i bebe. Ono o čemu u ovom trenutku ne morate da brinete jesu vitamini i minerali koje bi trebalo da konzumirate. Rešavamo sve nedoumice za vas, u nastavku.

Suplementi u trudnoći- koji su dozvoljeni?

Baš kao što je slučaj i sa medikamentima, doktor će vam dati savete koje lekove smemo a koje ne smemo da konzumiramo kada smo u drugom stanju. Isto tako, prilikom kupovine suplemenata, posavetujte se i sa farmaceutom.

Prenatalni vitamini

U pitanju su multivitamini specijalno napravljeni da telu osiguraju mikronutrijente koji su mu potrebni tokom drugog stanja. Neki od ovih vitamina uzimaju se pre začeća, neki tokom trudnoće i perioda dojenja.

Ovi vitamini umanjuju rizik od nekih zdravstvenih problema, kao što je preklamsija i prevremeni porođaj, ali ne umanjuju značaj zdrave i izbalansirane ishrane.

Folna kiselina

U pitanju je vitamin B koji igra važnu ulogu u DNK sintezi, proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i pomaže rastu i razvoju ploda. Preporučena dnevna doza je 600 mcg (mikrograma), a ova kiselina umanjuje rizik od defekata i abnormalnosti kao što su srčana oboljenja.

Gvožđe

Potreba za gvožđem drastično se povećava tokom trudnoće. Gvožđe je ključno za transport krvi i rast i razvoj bebe i posteljice. Često, trudnice pate i od anemije, koja može da dovede do prevremenog porođaja, depresije i anemije kod bebe.

Vitamin D

Ovaj vitamin ključan je za zdrav imuni sistem, zdravlje kostiju i podelu ćelija. Manjak vitamina D tokom trudnoće povezano je s većim rizikom od preklamsije, prevremenog porođaja i carskog reza.

Magnezijum

Ovaj mineral utiče na jačanje imunog sistema, mišića i nerava, a konzumiranje tokom trudnoće smanjuje rizik od hronične hipertenzije i prevremenog porođaja.

Riblje ulje

Riblje ulje sadrži dve esencijalne masne kiseline neophodne za razvoj mozga bebe.

Probiotici

Studije su pokazale da probiotici nemaju nuspojave po trudnicu niti plod, a mogu da umanje rizik od postporođajne depresije, demratitisa i ekcema kod bebe…

Pročitajte i… Trudnoća i začini, šta smete da koristite a šta ne?

Holin

Holin igra ključnu ulogu u razvoju mozga i sprečava abnormalnosti mozga i kičme.

Koje suplemente izbegavati tokom trudnoće?

Vitamin A

Previše ovog vitamina može da šteti. Naime, telo ga skladišti u jetri, a prevelika količina dovodi do abnormalnosti kod bebe. Stoga, nisu vam potrebni suplementi ovog vitamina, dovoljnu količinu unosite kroz hranu.

Vitamin E

Višak ovog vitamina povećava rizik od bola u stomaku i prevremenog pucanja amniotske kese.

 

 

Prostock-Studio / iStock via Getty