in

Šta je metilacija i zašto je zapravo važno to da znamo?

Šta je metilacija i zašto je zapravo važno to da znamo?

Odgovor na pitanje šta je metilacija i koju ulogu igra kada je reč o našem zdravlju, otkrivamo vam u nastavku.

Ukoliko vas zanima na koje načine možete da pomognete svom zdravlju na temeljnom ili na ćelijskom nivou, ne zaboravite jedan važan biohemijski proce: metilaciju. Ovaj proces dešava se oko milijardu puta u sekundi i utiče na gotovo svaki esencijalni proces u našem telu. Ali kada je ovaj vitalni proces kompromitovan (načinom ishrane, načinom života ili genetskim faktorima), naše mentalno i fizičko dobrostanje je u opasnosti.

Šta je metilacija?

Na najosnovnijem nivou, metilacija i demetilacija predstavljaju transfere metilnih grupa (jednostavnih struktura jednog molekula ugljenika i tri molekula hidrogena, CH3), od i do brojnih bioaktivnih komponenti u telu.

Ove komponente (proteini, enzimi, hormoni i sl.) moraju da budu metilizovani kako bi optimalno funkcionisali. Na primer, metilacija je ključna za produkciju određenih aminokiselina, neurotransmitera, hormona i antioksidanata koji imaju direktan uticaj na neurologično, kardiovaskularno i reproduktivno zdravlje itd.

DNK metilacija je donekle drugačija i specifično se odnosi na veze metilnih grupa sa određenim segmentim DNK, koji, za uzvrat, govore telu koje gene da „uključi“ a koje da „isključi“. DNK je kod ili instrukcija za širok spektar funcionalnih proteina koji se prave u telu, od neurotransmitera, do hormona, antitela…

DNK metilacija gasi gene što je važno za rani ravoj, imunitet, stvaranje pamćenja… S druge strane, demetilacija „pali“ gene. DNK metilacija je primer epigenetike, odnosno promena na fizičkoj strukturi DNK koje su posledica ponašanja pojedinca (ishrana, načina života) ili pak okoline. Te promene roditelji mogu da prenesu na svoje potomke.

Metil grupe koje učestvuju u metilaciji dolaze od različitih mikronutrijenata iz hrane (folat, vitamin B12, vitamin B6. riboflavin, betain, holin i dr.).

Jednom kada unesemo folat ili uzmemo suplement, enzim MTHFR ga pretvara u bioaktivnu formu, koja dalje utiče na brojne funkcije kao što je rad srca, mozga i sl.

Koja je uloga metilacije?

Metilacija igra nekoliko važnih uloga u telu, uključujući reciklažu aminokiseline homociteina držeći ga u dovoljnih količinama u telu, Upravo ova aminokiselina potrebna je za produkciju drugih aminokiselina, neurotransmitera, hormona i antioksidanata koji učestvuju u procesima u telu.

Neke važne komponente kojima je potrebna metilacija kako bi se stvarale su: melatonin, dopamin, keratin, serotonin, koenzim Q10, taurin, cistin…

Metilacija takođe podržava prirodnu detoksifikaciju u telu i pomaže uklanjanju toksina i teških metala iz ćelija.

I konačno metilacija DNK može pomoći u „utišavanju“ gena koji bi inače mogli povećati rizik od „neposlušnih“ procesa u telu koji dovode do neoptimalnih funkcija organa ili još gore.

Uzroci i posledice suboptimalne metilacije

Jedan od potencijalnih razloga loše metilacije jeste kada osoba ima MTHFR genetsku varijantu, koja utiče na prenos folata i folne kiseline u njihovu aktivnu metilfolnu formu. Ovo dovodi do manjka funcionalnog folata i manjka metilnih grupa neophodnih za metilaciju.

Suboptimalna metilacija može da se manifestuje kroz čitav spektar simptoma (problemi s kognitivnom funkciom, manjak energije, problemi sa spavanjem, upalni procesi na koži, anksioznost, problemi s varenjem, probelmi s reproduktivnim zdravljem itd.).

Kako otkriti svoj metilacijski ciklus?

Budući da metilacija utiče na skoro svaki aspekt zdravlja, teško je pristupiti metilacijskoj funkciji isključivo na osnovu toga kako se osećamo. Stoga, provera nivoa homocistina iz krvi je jedan od sigurnih načina da saznamo u kakvom je stanju naša metilacija.

Kako podržavati metilaciju?

Metilacija se oslanja na folat, ali i na druge nutrijente kao što su vitamini B12 i B6, holin i betain.

Hrana i metilacija

Folat (vitamin B6) nalazi se u: španatu, asparagusu, kelju, brokoliju, avokadu, cvekli, citrusnom voću, semenkama, orašastim plodovima, namirnicama životnjskoh porekla (najviše goveđa džigerica)
Vitamin B12 nalazi se u: mesu i mesnim proizvodima, ribi, morskim plodovima i jajima
Holin se nalazi u: mesu, jajima, mlečnim proizvodima, mahunarkama, šitake pečurkama
Betain se nalazi u: kinoi, cvekli, španatu, namirnicama od celog zrna, mesu i batatu
Riboflavin (vitamin B2) nalazi se u: mesu (naročito organima), mlečnim proizvodima, jajima, zelenom povrću kao što su španat i brokoli, žitaricama od celog zrna

Pročitajte i… 8 napitaka za metilaciju i dugovečnost

Ograničite konzumiranje alkohola i kafe.

 

Galina Zhigalova/iStock/Getty Images Plus via Getty Images