in

Poremećaj menstruacije: Zašto se skraćuje ciklus?

Poremećaj menstruacije: Zašto se skraćuje ciklus?

Koji su razlozi za poremećaj menstruacije? Razloga je više, a žene su često iznenađene kada čuju šta sve može izazvati poremećaje menstrualnog ciklusa. Neke stvari vam nikada ne bi pale na pamet.

Šta izaziva poremećaj menstruacije

1. Stres

Stres, posebno kada traje dovoljno dugo da se smatra hroničnim problemom, može da nam ugrozi život na bezbroj načina. Kao i da uzrokuje poremećaj menstrualnog ciklusa. „Stres može poremetiti hormonsku ravnotežu u telu, što dovodi do kraćih menstrualnih perioda“, kaže sertifikovan ginekolog Stephanie Hack, MD/MPH, FACOG. Višak stresa stvara obilje kortizola u našem telu, a to može poremetiti funkcionisanje drugih hormona.

2. Starenje

„Kako žena stari, njeni menstrualni ciklusi mogu postati kraći“, objašnjava Hak. „Ovo često postaje očigledno u našim 40-im godinama, u perimenopauzi. Može biti normalno da tok menstruacije varira od meseca do meseca, a takođe i da se menja tokom vremena“, dodaje  ginekolog dr Sara Tvogud.

3. Prevremena disfunkcija jajnika

Poznato pod akronimom POI, preuranjena insuficijencija jajnika znači da vaši jajnici prestaju sa radom na proizvodnji jajnih ćelija rano, mnogo pre standardnog doba menopauze. To se dešava kod oko 1% žena i dovodi do neredovnih i/ili slabih menstruacija; takođe može dovesti do njihovog potpunog zaustavljanja. Pošto vaši jajnici prestaju da proizvode estrogen i progesteron kada se to dogodi, POI može dovesti do rane menopauze.

4. Promena težine

I gubitak težine i dobijanje na težini mogu uzrokovati poremećaj menstrualnog ciklusa. Hak objašnjava: „Brzi gubitak ili dobijanje na težini može uticati na nivoe hormona i dovesti do kraćih menstrualnih perioda.“

5. Lekovi

„Određeni lekovi, kao što su pilule za kontrolu rađanja, mogu uticati na nivoe hormona i dovesti do kraćih menstrualnih perioda“, kaže nam Hak. Dok je kontrola rađanja očigledan krivac, drugi lekovi, kao što su steroidi i hemoterapija, takođe mogu dovesti do kraćeg perioda. Hak kaže da se „menstruacija može vratiti na svoju tipičnu dužinu kada se lek prekine“.

6. PCOS

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) može uticati na nivo hormona i dovesti do kraćih menstruacija.

7. Ožiljci na materici

Često (ali ne uvek) uzrokovani medicinskim procedurama, ožiljci na materici takođe mogu poremetiti menstrualni ciklus. I uzrokovati neplodnost.

8. Problemi sa štitnjačom

Štitasta želzda se smatra glavnom žlezdom endokrinog sistema. Zbog toga, kada ne funkcioniše kako treba, može nastati hormonalni haos. Kraći period može biti rezultat hipotireoze (kada je štitnjača prespora), hipertireoze (kada je prebrza) ili Hašimotoa (autoimuno stanje u kojem telo napada štitastu žlezdu).

9. Vežbanje

Ciklus može da se skrati i tokom perioda intezivnig vežbanja, jer i to utiče na hormone. Ako neko prolazi kroz teške treninge, menstruacija može potpuno izostati.

Šta konkretno kod vas iaziva poremećaj menstrualnog ciklusa, sa sigurnošću može utvrditi samo ginekolog. Ne preskačite redovne preglede!

peakSTOCK/gettyimages.co.uk

Najnovije na portalu Marie Claire