in

Omiljena dijeta Megan Fox- keto ishrana- otupljuje um?

Prema najnovijim istraživanjima, omiljena dijeta Megan Fox, keto dijeta, stanjuje struk, ali loše utiče na mozak. Evo o čemu se radi. 

Glumica Meghan Fox već dugo vodi zdrav način života i spremna je da se ograniči u svemu, zarad idealnog tela. Zato je spremna i na to da možda nikada neće piti kafu ili jesti ugljene hidrate ako joj lekar tako savetuje. Naime, Megan preferira keto režim ishrane, a prema najnovijim istraživanjima, ova dijeta je jedna od najnezdravijih. Evo i zašto.

Omiljena dijeta Megan Fox i posledice po zdravlje

Megan je pre nekoliko godina, prema savetu svog nutricioniste, odlučila da isproba ketogenu dijetu,veoma popularan režim ishrane  u fitnes krugovima. I zaista se pokazalo da potpuno odbacivanje ugljenih hidrata dovodi do brzog mršavljenja, a povećana količina zdravih masti i proteina pomaže da gubitak težine bude što bezbedniji za naše zdravlje. Ovom vrstom ishrane, naše telo ne uzima energiju iz glukoze, već iz ketona koje proizvodi jetra. Ovo normalizuje nivo šećera u krvi, poboljšava blagostanje organizma i ubrzava naš metabolizam.

A ako takva dijeta mnogima pomaže da za kratko vreme dođu u formu i očiste telo, onda je Megan odlučila da joj ona postane doživotan način ishrane.

Odavno sam isključila hleb i skoro sve ugljene hidrate iz ishrane. Bez krekera, čipsa ili bilo čega nezdravog. Najgora stvar koju dodam svom telu je kafa jednom dnevno, rekla je Megan 2014. godine. Od tada, ona je prestala da pije i kafu, ali i alkohol.

Keto dijeta i zdravlje

Međutim, istraživanja su pokazala da dugotrajna ishrana na masti može da uništi mozak. Naime, studija na miševima je pokazala da su one životinje koje su konzumirale veći udeo masti imale i veću verovatnoću da razviju dijabetes i bile su mnogo manje inteligentne. Pored toga, miševi na ovoj dijeti su takođe razvili psihološke probleme: većina je imala povećan broj otkucaja srca, povećanu anksioznost, a primećen je i smanjen nivo fizičke aktivnosti.

Istraživanja su dalje pokazala da keto dijeta naročito nije pogodna za pripadnice nežnijeg pola.

Žene drugačije metabolizuju masti i različiti geni se uključuju u taj proces. Iako će keto pomoći u gubitku kilograma, dugoročno, ova dijeta negativno utiče na rad mozga.  Nije jasno da li se sve masti metabolišu na keto dijeti ili na postu, ili se mnogo toga jednostavno akumulira u telu. Standardne dijete sadrže 20-35% masti, dok keto dijete mogu da sadrže i do 70 ili 80% masti, što je možda neprihvatljivo visoko“, navodi se u tekstu studije na sajtu Frontiers.

Zato lekari savetuju da ne sledite primer Megan Foks i pokušajte da slušate svoje telo, a ne da  za doručak, ručak i večeru jedete samo masnu ribu i meso.

Jamie McCarthy / Staff via Getty Entertainment