in

Nove forme vitamina: Zanimljiva budućnost suplemenata

Nove forme vitamina: Zanimljiva budućnost suplemenata

Vitamini u spreju, presonalizovani multivitamini… Polako nam stižu nove forme vitamina. Evo o čemu se zapravo radi… 

Da li „popiti tabletu”, bar kad je suplementacija u pitanju, postaje polako stvar prošlosti? Okej, malo preterujemo, ali nismo mogli da ne primetimo nove, zanimljive načine da unesemo vitamine i minerale. Ali da li su oni i jednako efikasni?

Covid-19 nas je sve naveo da usvojimo nove životne navike koje podrazumevaju i to da činimo sve što je u našoj moći da ostanemo zdravi, pa je širom sveta prodaja suplemenata tokom poslednje dve godine skočila. A to je navelo proizvođače da osmisle i nove načine da vitamine, minerale i druge korisne elemente unesemo u svoj organizam. Da li su ove nove metode produktivnije od onog starog, jednostavnog pristupa „hajde da popijem multivitamin uz jutarnju kafu”?

Nove forme vitamina

Vitamini u spreju

ŠTA JE U PITANJU: Vitamini u formi kapljica mikroveličine, koji se aplikuju raspršivanjem u usnu duplju.

DETALJI KOJE TREBA ZNATI: Prilikom aplikacije spreja na sluznici usne šupljine ili sublingvalno, tj. stavljanjem pod jezik, aktivni sastojci u kapljicama mikroveličine prolaze meko tkivo usne sluzokože. Kapljice se apsorbuju prolazeći kroz krvotok. To dalje omogućava formulaciji da brzo uđe u venski sistem i da – brzo deluje.

DA LI DA IH ISPROBATE: Sprej je posebno pogodan za decu, koja često imaju probleme s gutanjem, kao i za starije osobe, pogotovo za one koje već uzimaju veći broj lekova. Ali praktičan je i za sve nas koji smo stalno u žurbi – ubacimo ga u tašnu, pa preporučene vitamine možemo uzeti bilo kad i bilo gde.

PRIMERI VITAMINA U SPREJU: NorVita Cink + ekstrakt zove, Jamieson Vitamin D3 Jamieson, Health Aid Vitamin B12 1000 μg.

Pročitajte i… 12 simptoma da vam nedostaju ovi vitamini


Vitaminske infuzije

ŠTA JE U PITANJU: Vitamini primenjeni intravenozno, odnosno specijalni rastvori sa dodatim vitaminima koji su rastvorljivi u vodi, a koji se unose direktno u krvotok. Sastav infuzije se određuje individualno u odnosu na potrebe organizma.

DETALJI KOJE TREBA ZNATI: Infuzija omogućava stoprocentnu raspoloživost vitamina i minerala, kao i njihovo momentalno delovanje, sprečavanje dehidratacije i popravljanje disbalansa elektrolita. Zbog toga dolazi do trenutnog poboljšanja psihofizičkog stanja.

DA LI DA IH ISPROBATE: Vitaminske infuzije nisu zamena za zdravu i uravnoteženu ishranu, koja je najbolji način da se organizam snabde neophodnih hranljivim materijama. Ali veoma su efikasne kod virusnih i bakterijskih infekcija, kao suportivna terapija kod onkoloških bolesnika, u slučaju hroničnog umora, stresa, bavljenja sportom, spremanja ispita…

GDE IH MOŽETE DOBITI: Informišite se na divalasercentar.com, drgifing.com, medicaltime.rs…


Personalizovani multivitamini

ŠTA JE U PITANJU: Sve popularniji onlajn servisi koji još nisu dostupni kod nas, ali su u svetu veliki hit. Putem njih dobijate vitaminska pakovanja prilagođena baš vašim potrebama, na osnovu onlajn testa ili kućnog testa krvi.

DETALJI KOJE TREBA ZNATI: Onlajn test nije pouzdan način da saznate koji vitamini i minerali vam nedostaju. Zlatni standard je poseta lekaru, koji će vas uputiti da odradite neophodne analize krvi u laboratoriji, a zatim vam, na osnovu vaših rezultata, odrediti koje vitamine i minerale bi eventualno trebalo dopuniti kroz suplementaciju i u kojoj količini. Ali osnovno je da dobijete preporuke za zdravu ishranu, jer sintetički nutrijenti ne mogu da budu adekvatna zamena uzimanju vitamina, minerala i elemenata u tragovima putem namirnica koje ih sadrže.

DA LI DA IH PROBATE? Kao što smo već pomenuli, ovakvi servisi još uvek nisu dostupni kod nas, a mi vam preporučujemo da umesto toga – posetite dobar nutricionistički centar.

GDE MOŽETE VIDETI O ČEMU SE RADI: personalised.co, vitally.com, takecareof.com

 

Svitlana Lushko/iStock/Getty Images Plus via Getty images