Nordijsko hodanje je najbolja alternativa trčanju! Pitali smo stručnjaka zašto bi trebalo da probate ovu aktivnost na otvorenom

Dragoljub Milosavljević

Nordijsko hodanje je namenjeno svima koji ne vole, ili ne mogu, da trče, a žele fizičku aktivnost. Preporučuje se i osobama sa viškom kilograma, onima koji imaju probleme sa zglobovima ili lošim držanjem, dijabetičarima, srčanim bolesnicima… U pitanju je fizička aktivnost koja ima maksimalan efekat, a minimalan rizik od povreda. Ukratko, nordijsko hodanje donosi samo dobro, ništa loše.

Izvorno je nastalo kao letnji trening za skijaše, ali se veoma brzo proširilo na sve druge sportske i starosne grupe. Zaštitni znak nordijskog hodanja su štapovi za hodanje.

Šta je još važno da znamo o ovom vidu rekreacije na otvorenom? Na vaša pitanja o nordijskom hodanju odgovorio je Dragoljub Milosavljević, direktor “Belgrade Running Cluba”.

PITANJE 1:
Može li nordijsko hodanje pomoći da oblikujem mišiće i popravim kondiciju? Maša, Beograd

Nordijsko hodanje angažuje oko 90% mišića u telu. Poređenja radi, vožnja bicika angažuje oko 50%, a trčanje i običan hod od 30 do 45%. Pri nordijskom hodanju celo telo se angažuje sa posebnim akcentom na rameni pojas i ruke. Osim anatomskog uticaja (aktivacije mišića), nordijsko hodanje angažuje telo i na fiziološkom nivou. Puls je za 20-30 otkucaja viši u odnosu na onaj tokom običnog hoda. Sve to zajedno čini nordijsko hodanje jednistvenom aktivnošću.

PITANJE 2:
Koja je uloga štapova u nordijskom hodanju? Suzana, Kraljevo

Štapovi angažuju mišiće ruku, ramenog pojasa i trupa. Aktivnim korišćenjem štapova (odgurivanjem od podlogu), mišići se angažuju dinamičnom kotrakcijom koja, kada se hoda oko sat vremena, može da ima neverovatan rezultat u aktivaciji mišića. Pri nabavci štapova potrebno je obratiti pažnju na to da je idealna visina štapova (inače podesiva) – visina osobe x 0,68. Osim toga, važno je da su oni napravljeni baš za nordijsko hodanje. Prepoznaćete ih po tome što imaju mekane stopice na dnu, a na vrhu štapova „rukavicu” koja služi da se provuče palac i što bolje uhvati štap.

Nordijsko hodanje: Ovo je važno znati

1
Bolje za zglobove
Nordijsko hodanje je nežnije za zglobove od trčanja, zato što u njemu ne postoji faza „leta”, pri kojoj se telo dočekuje svom silom na skočni zglob. Prilikom hodanja jedna noga je uvek na podlozi. (Pročitajte i… Hodanje kao fitnes: Podignite šetnju na viši nivo!)

2
Kardio-trening
Nordijsko hodanje je kardio-trening blagog intenziteta, pri kojem nam puls nikada ne prelazi u više zone kao prilikom trčanja, već ostaje na idealnih 60% maksimalnog opterećanja. To je idealno jer se u toj fazi najviše troše masti.

3
Gipkost ramenog pojasa
Ovaj sport jača i radi i na zadržavanju gipkosti ramenog pojasa. Redovnim treninzima prevenira se povreda poznata pod nazivom „smrznuto rame”.

4
Troši više kalorija
Istaživanja su pokazala da se u slučaju nordijskog hodanja troši za oko 46% više kalorija nego pri običnom hodanju, jer je celo telo aktivirano u sinhronizovan niz pokreta. Osim toga, hod je ubrzaniji, a aktivirani su leđni, stomačni i rameni pojas.

5
Broj nedeljnih treninga
U našoj školi nordijskog hodanja treniramo tri puta nedeljno. To je idealno trenažno opterećenje koje daje rezultate i povećava kondiciju, a ne oduzima previše slobodnog vremena, što se ispostavlja ključnim za održavanje navike.

Više o treninzima nordijskog hodanja saznajte na nordijskohodanje.com ili @nordicwalkingserbia

Priredila: Jasmina Ubiparip

 

 

Wavebreakmedia Ltd / iStock via Getty