in

Navike za ne tako statičan dan

Kako biti fizički aktivniji na poslu i tako sačuvati svoje zdravlje? Zapravo ovo i nije tako nedostižan cilj. 

Način života koji nam nameće ubrzani tempo, u vremenu u kojem živimo, uopšte ne prija našem organizmu. Većina ljudi provede oko 12 sati dnevno u sedećem položaju, bilo da su na poslu, kod kuć,e u autu ili u gradskom prevozu. Veliki broj sati u toku dana mi smo fizički neaktivni, što se posle izvesnog vremena može negativno odraziti na naše zdravlje.

Kada malo bolje sagledamo listu naših aktivnosti, ili bolje reći neaktivnosti, shvatićemo da najviše vremena provedemo na poslu i u sedećem položaju. Međutim, kako ne možemo dati otkaz samo da bismo bili fizički aktivniji, potražili smo inovativne načine da kvalitetno izmenimo svoju rutinu na poslu.

Kako biti fizički aktivniji na poslu

1. Ustanite više puta u toku radnog vremena

Ponekad je dobro da ustanete iz svoje stolice, i protegnete svoj skeletni aparat. Možete neko vreme i samo stajati, kako biste se otarasili letargije, pospanosti nakon pauze za ručak i povratili trezvenost koja je neophodna za dalji rad.

2. Napravite pauzu

Napravite pauzu na svakih sat vremena da odete po čašu vode ili izađete na svež vazduh barem na pet minuta. Kada se vraćate u kancelariju, obavezno idite stepenicama, da biste podstakli usporenu cirkulaciju.

3. Razmrdajte se

Iako ste na poslu i sedite, postoje neke vežbice koje biste mogli da radite, a da vas kolege ne posmatraju začuđeno. Razgibajte noge ispod stola, protegnite ruke i ramena, kao i vrat. Sve te vežbe već znate, samo bi trebalo da počnete i da ih radite.

Pročitajte i… Mini aktivnosti u toku dana učinkovite kao vežbanje

4. Razgovarajte i hodajte

Sastanke ne morate uvek održavati u kancelariji za stolom, možete na primer uvesti kolektivnu šetnju tokom koje ćete sklapati dogovore.

5. Jedite zdravo

Vrlo često, na poslu pojedemo sve i svašta. Opada nam koncentracija, ili nam je jednostavno dosadno, a najbolji način da tu dosadu prekratimo je da pojedemo nešto. Tu su uglavnom nezdravi snackovi prepuni ugljenihhidrata i šećera. Nezdravo je i da  gladujete na poslu, tako da je najpametnije napraviti unapred plan obroka, i obezbediti sve na vreme, kako biste sprečili sebe da dođete u situaciju da posegnete za nečim nezdravim.

Pročitajte i… Vežbe koje možete raditi dok ste na poslu

AndreyPopov/iStock/Getty Images Plus via Getty Images