in

Najčešći alergeni u ovo doba godine

Jesenje alergije počinju u kasno leto i mogu da traju do početka zime…

Sezonske alergije većinu nas asociraju na alergiju na polen u proleće. Ali grebuckanje u grlu, suzne oči, curenje iz nosa, kijanje i kašljanje nisu rezervisani samo za period od aprila do juna. Kako dolazi jesen, tako se aktiviraju i brojni drugi alergeni. Evo i koji.

Jesenje alergije- najčešći alergeni

Ambrozija

Samo jedna stabljika ove biljke može da proizvede i do milijardu kuglica polena. Ova žuta biljka izaziva alergijske simptome od avgusta pa sve do prvog mraza, kada hladnoća umiri cvetanje biljke.

A alergija na ambroziju je najčešća. Naime, procenjuje se da 75% ljudi pati od ove alergije. Da biste ublažili simptome, izbegavajte boravak u prirodi u ovom periodu. Redovno čistite dom i automobil. Provetravajte prostorije u kojima boravite, a kada ste u prirodi, nosite masku.

Pre ulaska u dom, izujte se i skinite jaknu i dobro protresite odeću. Nemojte sušiti veš napolju, kako ne biste polen ambrozije unosili u dom. Isto tako, redovnije kupajte kućne ljubimce i četkajte ih, kako biste umanjili unos polena.

Buđ i plesan

S dolaskom jeseni, dolazi nam i kišovito vreme. A s vlažnom klimom, dolazi i do pojave buđi i plesni. Njihove spore izazivaju alergijske reakcije.

Pročitajte… Akupunktura u borbi s alergijama

Koristite preparat protiv vlage u domu, a naročito u špajzevima, tavanima, podrumima i kupatilu. Redovno čistite površine na kojima se pojavljuje buđ (poput zidova) sirćetom ili kupovnim sredstvom protiv buđi i plesni.

Grinje

Ovi mikroskopski zglavkari se nalaze svuda po domu i često su uzrok alergijskih reakcija. One umiru na ekstremnim temperaturama ili kada vlaga u prostoriji opadne ispod 70 procenata.

Da biste umanjili alergijske reakcije na grinje, redovno provetravajte prostorije, kao i posteljinu. Takođe, usisavajte krevet i koristite regulator vlage u domu. Izbegavajte pokrivače i jastuke od perja i redovno ih izvetravajte na suncu.

Kućni ljubimci

Dlake kućnih ljubimaca takođe mogu da uzrokuju alergije. Stoga, redovno usisavajte prostor u kojem živite, perite posteljinu i provetravajte. Redovno i kupajte psa i šišajte kako biste sprečili da im dlake opadaju.

Preduzimanje mera predrostrožnosti pomoći će vam da vas alergija ne remeti toliko u svakodnevnim aktivnostima.

 

filipfoto/iStock/Getty Images Plus via Getty Images