Koronavirus: Šta nam je dozvoljeno nakon vakcinisanja, a šta ipak ne?

Američki CDC je na svojim stranicama predstavio preporuke za ponašanje nakon potpunog vakcinisanja. Ali agencija ističe da još mnogo toga za sada nije poznato.

Bez obzira na to i ako ste se u potpunosti vakcinisali protiv virusa COVID-19, trebalo bi i dalje preduzimati mere predostrožnosti na javnim mestima, kao što su nošenje maske, održavanje distance te izbegavanje gužve i slabo provetrenih prostora, sve dok ne saznamo više, kako piše u uvodu CDC.

Šta nam je dopušteno nakon vakcinisanja?

Ako ste u potpunosti vakcinisani, prema CDC-u dopušteno je:

– Možete se okupljati u zatvorenom s potpuno vakcinisanim ljudima bez nošenja maski.
– Možete se okupljati bez maski u zatvorenom s nevakcinisanim ljudima (na primer, možete ići u posetu  kod prijatelja ili rođaka koji žive zajedno), osim ako bilo koja od tih osoba ima povećani rizik od težeg oblika bolesti COVID-19. (Pročitajte i… Godinu dana od koronavirusa: Šta smo naučili?)
– Ako ste bili u blizini nekoga ko ima COVID-19, ne morate se kloniti drugih i ne morate se testirati ako nemate simptome. Međutim, ako živite u okruženju veće grupe (poput zajedničkog domaćinstva s pripadnicima starije generacije) a bili ste u blizini nekoga ko ima COVID-19, trebalo bi da primenite samoizolaciju i da se testirate čak i ako nemate simptome.

Vakcinacija: Šta se neće promeniti?

CDC navodi i ponašanja koja bi trebalo zadržati i ne bi se trebalo menjati uprkos vakcinisanju:
– I dalje bi trebalo preduzimati korake da zaštitimo sebe i druge u mnogim situacijama, da nosimo maske, držimo udaljenost od najmanje dva metra od drugih te da izbegavamo gužve i slabo provetrene prostorije.

Preduzimajte ove mere predostrožnosti kad god se nalazite:

– U javnosti.
– Na okupljanju s nevakcinisanim ljudima iz više domaćinstava.
– Prilikom posete nevakcinisanoj osobi koja ima povećani rizik od teške bolesti ili smrti od virusa COVID-19 ili koja živi s osobom s povećanim rizikom
– Nastavite da izbegavate srednje velika ili velika okupljanja.
– Nastojte da odgodite i lokalna i međunarodna putovanja. Ako ipak putujete, moraćete da sledite preporuke nadležnih institucija.
– Ipak pazite na simptome virusa COVID-19, pogotovo ako ste bili u blizini nekoga ko je bolestan. Ako imate simptome virusa COVID-19, trebalo bi da se testirate te da ostanete kod kuće i podalje od drugih.
– I dalje ćete morati da sledite smerinice propisane na vašem radnom mestu.

Priredila: Lana Biželj
Tekst u originalu objavljen na ljepotaizdravlje.hr

ljepotaizdravlje.hr peterschreiber.media / iStock via Getty