in

Koliko koraka je potrebno za dugovečnost?

Šetanje i zdravlje bila je tema najnovije studije, a do kakvih zaključaka su došli naučnici, otkrivamo vam u nastavku.

Metaanaliza 15 studija u kojima je učestvovalo gotovo 50 000 ljudi sa četiri kontinenta nudi nove uvide u utvrđivanje količine dnevnih koraka koji će optimalno poboljšati zdravlje i dugovečnost odraslih.

Analiza predstavlja nastojanje da se razvije javnozdravstvena poruka utemeljena na dokazima o dobrobitima fizičke aktivnosti. Često ponavljana mantra od 10 000 koraka dnevno izrasla je iz deset godina stare marketinške kampanje, bez naučnih dokaza.

Šetanje i zdravlje… I broj koraka

Pod vodstvom epidemiološkinje fizičke aktivnosti sa Univerziteta Masačusets Amerst Amande Paluč, međunarodna grupa naučnika koja je osnovala „Steps for Health Collaborative“ otkrila je da pravljenje više koraka dnevno pomaže u smanjenju rizika od prerane smrti. Nalazi su objavljeni u članku u časopisu „Lancet Public Health“.

Tačnije, za osobe 60+, rizik od prerane smrti izjednačio se na oko 6.000-8.000 koraka dnevno, što znači da više koraka od toga nije pružilo dodatnu korist za dugovečnost. Odrasli mlađi od 60 godina videli su da se rizik od prerane smrti stabilizovao na oko 8.000-10.000 koraka dnevno.

Zanimljivo je da istraživanje nije pokazalo konačnu povezanost s brzinom hoda, osim ukupnog broja koraka dnevno. Ulazak u svoje korake – bez obzira na tempo kojim ste ih hodali – bila je poveznica s manjim rizikom od smrti.

Pročitajte i… Brzo ili dugo hodanje, šta je bolje?

Smernice za fizičku aktivnost, ažurirane 2018., preporučuju odraslima barem 150 minuta aerobne fizičke aktivnosti umerenog intenziteta svake sedmice.

Naučnici su kombinovali dokaze iz 15 studija koje su istraživale učinak svakodnevnih koraka na smrtnost od svih uzroka među odraslim osobama u dobi od 18 i više godina. Grupirali su gotovo 50 000 učesnika u četiri uporedne grupe prema prosečnim koracima po danu. Grupa s najnižim koracima u proseku je imala 3500 koraka; drugi, 5800; treći, 7800; i četvrti, 10 900 koraka dnevno.

Prema metaanalizi, među tri više aktivne grupe koje su imale više koraka dnevno, postojao je 40-53 % manji rizik od smrti u poređenju s najnižom kvartilnom grupom koja je hodala manje koraka.

Glavni zaključak je da postoji mnogo dokaza koji upućuju na to da je čak i malo više kretanja korisno, posebno za one koji su manje fizički aktivni. Više koraka dnevno bolje je za naše zdravlje. A korist u smislu rizika od smrtnosti se kreće između 6000 do 8000 za starije osobe i 8000 do 10 000 za mlađe odrasle osobe.

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

Yobro10/iStock/Getty Images Plus via Getty Images