in

Kako da znate da ste u drugom stanju?

Kada imate redovan menstrualni ciklus, izostanak menstruacije je prvi znak da ste u drugom stanju. A koji su ostali simptomi rane trudnoće?

U proseku, menstrualni ciklus traje od 24 do 38 dana, a kada izostane menstruacija, većina žena posumnja na trudnoću. Test na trudnoću uglavnom na potvrđuje ove sumnje. Međutim, neke žene nemaju redovni menstrualni ciklus, što dalje otežava utvrđivanje drugog stanja.

U nastavku vam otkrivamo šest glavnih znakova rane trudnoće, pa dobro obratite pažnju.

Simptomi rane trudnoće

Mučnina, sa ili bez nagona za povraćanjem

Iako termin „jutarnja trudnoća“ nije sasvim ispravan (jer se mučnina kod nekih žena javlja i tokom celog dana ili pak uveče), mučninu oseti oko 80% trudnica. Uglavnom, ona može da počne veoma rano nakon začeća, 11 do 20 dana nakon ovulacije. Oko 5% žena oseti mučninu i ranije. Ali, imajte na umu da neke žene uopšte nemaju ovih tegoba tokom cele trudnoće.

Osetljive i/ili otečene grudi

Promene u grudima i na samom tkivu mogu se javiti vrlo rano. Pored oteklina i preosetljivosti na dodir, grudi mogu da deluju teško. Naravno, ovo je i PMS simptom, pa razliku možete primetiti na samoj koži: plave vidljive vene, kao i osećaj trnjenja na grudima i ispod pazuha znak su trudnoće. Isto tako, menja se i boja aerole (kože oko bradavica) pa ona može biti tamnija ili svetlija.

Pojačano mokrenje

Iako je učestalije mokrenje vezano za kasniji period trudnoće, kod nekih žena javlja se veoma rano (od 4. nedelje od začeća). Još jedan simptom rane trudnoće svakako je i zatvor. Oko 4. nedelje, žene osećaju nadutost o konstripaciju.

Pročitajte i… Biohemijska trudnoća- Sve što bi trebalo da znate

Promene u čulima ukusa i mirisa

Hormonske promene u telu utiču na naša čula. Stoga, žene u ranoj trudnoći počinju da budu osetljivije na mirise i na ukuse (kafa, parfemi, začini, preparati za čišćenje doma…). Isto tako, neke žene osećaju metalni ili kiseli ukus u ustima, pojačano lučenje pljuvačke, pa čak i averziju ka nekim namirnicama koje su pre volele.

Umor i pospanost

Osećaj umora i neobjašnjive pospanosti javlja se oko 4. nedelje trudnoće. Međutim, ovaj simptom javlja se i pred samu menstruaciju. Ukoliko pak menstruacija izostane a vama se jako spava, znak je da ste u drugom stanju.

Saznajte i… Kako trudnoća utiče na kvalitet sna?

Implantaciono krvarenje

Rozikasto krvarenje javlja se kada se jajna ćelija „zakači“ za matericu (oko 3., 4. nedelje od začeća). Lako je pomešati ovo krvarenje s početkom menstruacije, ali postoje razlike. Implantacijsko krvarenje uglavnom traje nekoliko dana, a količina krvi je znatno manja nego kada je u pitanju menstruacija. Isto tako, boja može da varira (od tamno smeđe, preko rozikaste do svetlocrvene). Uz to, možete osetiti i grčeve (ali to ne mora biti uvek slučaj).

 

Boris Jovanovic/iStock/Getty Images Plus via Getty Images