Kako da oblikujemo mišiće nogu, pitali smo Nelu Bunčić

Želite da oblikujete mišiće nogu – i to brzo? O, da, i mi! Samo, važno je da prvo raščistimo jednu stvar: Instant rešenje, ipak, ne postoji. Umesto toga, potrebno je da redovno upražnjavamo vežbe koje jačaju mišiće nogu, kao i da prilagodimo ishranu, tako da rezultat bude manje telesne masnoće. Uz dva pomenuta uslova, postići ćemo da naše noge izgledaju „zategnuto“, tj. da se mišići ocrtavaju na njima. Da li ste ipak spremni da uložite i malo truda da dostignete željeni rezultat?

Pitali smo Nelu Bunčić, fitnes influenserku i entuzijastu, šta možemo učiniti za oblikovane mišiće nogu.

 

Priredila: Nadežda Jokić

 

Kako da postignem bolji tonus mišića nogu?

– Tonus mišića nogu najefikasnije se postiže redovnim treninzima i vežbama poput čučnjeva i iskoraka, objašnjava Nela. Najbolje bi bilo raditi vežbe s opterećenjem, a od vašeg stepena utreniranosti zavisi da li će to biti tegovi od dva, tri, pet ili 25 kilograma. Kada se rade vežbe s opterećenjem, izvodi se manji broj ponavljanja, a za jači efekat poslednja dva do tri ponavljanja trebalo bi da budu izrazito teška. (Pročitajte i… 7 vežbi za telo bez celulita!)

Ono čega se žene često plaše jeste da će preterati i da će izgledati previše mišićavo, ali to je malo verovatno – za takav izgled i takve rezultate morate baš mnogo da vežbate i budete vrlo istrajni i uporni.

Da li trčanje može doprineti tome da noge izgledaju „zategnutije”?

Ono što trčanje pruža nogama jeste izdužen i vretenast izgled mišića, savršen za kratke suknje i poziranje na plaži. Međutim, ukoliko se samo trči, a ne rade se vežbe snage, može doći do povreda i do istanjivanja mišića, pa u jednom trenutku osoba može delovati čak previše mršavo i iscrpljeno. Zato najviše volim da kombinujem trčanje i treninge snage, 50-50%, i na taj način održavam i tonus mišića i vretenast izgled.

 

Tri top vežbe za noge, po Nelinom izboru

1. ČUČANJ Ovu vežbu svi smo radili još u osnovnoj školi, a preporučije se i u kasnijim, pa i poznim, godinama. Za čučanj je najbitnije da pete ne odižete od poda i da zadnjicom idete unazad, kao da sedate na nisku stolicu. Zadnjica treba da ide malo ispod nivoa kolena i u toj pozi treba da se zadržite koji sekund, pa onda da se ispravite. Ovu vežbu možete raditi s tegovima ili bez njih.

2. ISKORAK – ČUČANJ U STRANU Vežba se radi tako što se stoji paralelno. Jednom nogom iskoračite u stranu i savijete je u kolenu, tako da vam zadnjica bude u nivou kolena, dok je druga noga na početnom mestu potpuno ispravljena (izgleda kao da je u dijagonali), a potom se vratite u početni stav. Ovu vežbu treba da radite naizmenično jednom pa drugom nogom i bilo bi dobro da koristite neko opterećenje.

3. ISKORAK SA ZAMENOM U SKOKU Ova vežba je za malo naprednije vezbače. Prilično je teška, ali je i zabavna. Stojite u paralelnom stavu, jednom nogom iskoračite napred tako da su vam svuda uglovi od 90 stepeni, potom iz tog položaja poskočite uvis i napravite zamenu, tako da vam ona noga koja je bila napred sada bude nazad, i obrnuto. Odatle se vratite u početni stav.

Pogledajte i ovaj Nelin set vežbi za noge i zadnjicu:

 

Prostock-Studio/iStock/Getty Images Plus via Getty Images