in

Kako da ih prepoznate na vreme

Iako se simptomi endometrioze pripisuju menstrualnom ciklusu, zapravo grčevi tokom mestruacije mogu nastati zbog ovog zdravstvenog stanja.

Endometrioza nastaje kada sluznica (endometrijum) raste izvan materice, što izaziva upalni proces i odgovor. Takvo tkivo se ponaša isto kao i tkivo u materici. Tokom svakog ciklusa raste i razvija se, te vrši pritisak na okolne strukture. Endometrioza može biti hronična i može da izazove sterilitet. Od nje, prema statistici, pati oko 15% žena širom sveta.

Iako uzrok nastanka ovog oboljenja nije poznat, najveći faktor rizika je porodična istorija. Endometrioza može da nastane u bilo kom periodu tokom reproduktivne dobi žene, ali najčešće javlja se u tridesetim godinama.

Nažalost, prođu i godine dok se ovo stanje ne dijagnostikuje, pa je stoga važno da svaka žena na vreme propozna simptome, kako bi lečila endometriozu. Isto tako, znaci ovog stanja variraju, pa neke žene nemaju nikakvih simptoma. Ipak, postoje znakovi koji mogu da ukažu na ovo oboljenje.

Simptomi endometrioze

Bolne menstruacije

Endometrioza izaziva menstrualne bolove koji obično počinju dan ili dva pred samu menstruaciju. A naredih nekoliko dana skoro su nesnosni, praćeni oštrim, tupim osećajem u predelu jajnika i krsta i grčevima. Bolovi tokom menstruacije izazvani su odgovorom tela na proizvodnju hormona. A svakog meseca, endometrijum, kao odgovor na hormone, počinje da se odvaja, ljušti i krvari.

Bolan seksualni odnos

Bol i neprijatnost tokom seksa i te kako može da bude simptom endometrioze. Do ovoga dolazi jer se tkivo stvara u predelu karlice, što uzrokuje bol tokom seksualnog odnosa.

Poteškoće tokom začeća

Ukoliko pokušavate da zatrudnite bezuspešno, možda je vreme da porazgovarate s ginekologom o endometriozi. Zapravo, od 25 do čak 50% neplodnih žena zapravo imaju ovo oboljenje. Iako nije poznato zašto endometioza uzrokuje sterilitet, veruje se da upravo nagomilano tkivo sprečava začeće.

Bolna velika nužda

Neprijatnost i bol prilikom obavljanja velike nužde ili pak zatvor mogu biti simptomi endomerioze. Ova neprijatnost javlja se zbog nagomilanog tkiva u karlici koje može da se proširi i na predeo blizu bešike i rektuma.

Bolovi između menstruacija

Endometrioza može da uzrokuje bolove i između dve menstruacije, a razlog se krije u odgovoru tkiva na hormone koje telo luči. Isto tako, i upalni procesi mogu da izazovu neprijatnost i bol.

Pročitajte i… Kako lečiti bolne menstruacije?

Obilno krvarenje tokom menstruacije

Obilno i jako krvarenje glavni su faktori rizika endometrioze, zajedno s kratkim menstrualnim ciklusom i ranim dobijanjem prve menstruacije. Iako nije jasno zašto žene koje imaju endometriozu više krvare, ovaj simptom je jedan od najčešćih.

Nasumično krvarenje

Blago krvarenje između dve menstruacije može da bude simptom endometrioze, pa je važno da se posavetujete s ginekologom.

Kako se tretiraju simptomi endometrioze?

Nažalost, leka za ovo stanje nema, ali postoje neki načini lečenja. Prvi korak je svakako dijagnoza. Određeni lekovi protiv bolova mogu da pomognu tokom menstrualnog ciklusa. Isto tako, ginekolog vam može pripisati kontraceptivne pilule kako bi se ustalio menstrualni ciklus i nivo hormona.

U svakom slučaju, obilna krvarenja, bolovi tokom i između dve menstruacije, kao i bol tokom seksualnog odnosa nisu „normalne pojave“. Stoga, ukoliko imate ove simptome, veoma je važno da zakažete ginekološki pregled.

Pornpak Khunatorn/iStock/Getty Images Plus via Getty Images