in

Izostanak menstruacije: 8 potencijalnih razloga

Izostanak menstruacije može biti posledica brojnih faktora, od stresa, preko načina života, pa sve do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Ukoliko vam se desilo da vam menstruacija izostane, pre nego što uradite test na trudnoću, zastanite i udahnite duboko. Izostanak menstruacije je učestaliji nego što mislite, a može biti uzrokovan brojnim faktorima. U nastavku saznajte šta sve utiče na ovu pojavu.

Izostanak menstruacije

Stres

I fizički i mentalni stres česti su razlozi za izostanke menstruacija. Iako mi ne pridajemo značaj tim stresnim situacijama, one su prisutne, svakodnevno. Promene u dnevnim aktivnostima, neredoavn san i cirkadijalni ritam takođe igraju ulogu.

Nagle promene u kilaži

Nagli gubitak ili dobijanje kilograma utiče na izostanke menstruacija. U pitanju su nagle promene koje i te kako utiču stresno na ceo organizam. Detoks dijeta, novi program vežbanja ili prelazak od veoma aktivnog na veoma pasivni način života takođe utiču na poremećaj u menstrualnom ciklusu.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

U pitanju je veoma čest hormonski poremećaj kojeg karakteriše preterano lučenje androgenih hormona. Samim tim, dolazi do izostanaka menstruacije.

Hormoni

Visok nivo prolaktina, hormona koji stimuliše produkciju mleka, sprečava ličenje estrogena i progesterona, što dalje utiče i na poremećaj u menstrualnom ciklusu.

Poremećaji štitne žlezde

Štitna žlezda igra važnu ulogu u menstrualnom i reproduktivnom zdravlju. A kada god štitna žlezda ne radi dobro i ovulacija i menstrualni ciklus su iregluarni.

Pročitajte i… Menstrualni ciklus i ishrana

Biohemijska trudnoća

Iako je trudnoća očigledan razlog izostanka menstruacije, biohemijska trudnoća (odnosno spontani pobačaj u ranoj fazi oplodnje, tačnije prvom trimestu) može da uzrokuje izostanak menstruacije.

Antidepresivi

Neki lekovi, poput antidepresiva, utiču na promene u menstruanom ciklusu, naročito na samom početku korišćenja medikamenata.

Bezrazložni izostanak

Ponekad se dešava da ne možemo da otkrijemo razlog zašto nam je izostala menstruacija. I stručnjaci kažu da je to normalno i da se kod nekih žena dešava.

Ipak, ukoliko primetite neredovnosti u svom menstrualnom ciklusu, svakako je važno da odete na pregled i da se posavetujete s lekarom.

Pročitajte i… Kako prepoznati abnormalnosti u menstrualnom ciklusu?

 

Elena Nechaeva/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

The post Izostanak menstruacije: 8 potencijalnih razloga appeared first on .