in

Idealne vežbe protiv bolova u leđima

Iako svako od nas, kada oseti bol u leđima, ima želju da legne i da miruje, ta odluka je zapravo kontraproduktivna. Najbolji način da se borimo protiv bolova u leđima jeste da se krećemo.

Vežbe za donja leđa jačaju mišiće leđa, stomaka i nogu, a ti mišići pružaju podršku kičmi, što umanjuje bolove. Međutim, u zavisnosti od uzroka i intenziteta samog bola, neke vežbe se ne preporučuju, jer vam mogu naštetiti.

Savet je da se, ukoliko osećate hroničan bol, pre vežbanja posavetujete sa profesionalcem koji će vam dati najbolje savete kako da vežbanjem umanjite bol u leđima. (Pročitajte i… Kako sprečiti bol u leđima)

1 Polovični trbušnjaci

Ova vežba jača mišiće leđa i stomaka. Lezite na leđa savijenih kolena. Ukrstite ruke i postavite ih na grudi. (Šake možete postaviti i iza glave). Zategnite mišiće stomaka i podignite ramena sa poda, uz uzdah. Dok izdišete, vratite ramena na pod. Ponovite osam do dvanaest puta.

2 Istezanje

Lezite na leđa i savijte jedno koleno. Presavijte peškir i sredinu peškira stavite na stopalo. Rukama uhvatite krajeve peškira. Ispravite koleno i u ovom položaju ostanite najmanje 15 sekundi. Ponovite dva do četiri puta pa prebacite peškir na drugu nogu.

3 Izdržaj u sedećem položaju

Stanite uza zid, naslonite leđa i polako se spuštajte dok vam se kolena ne saviju. Neka širina kolena bude u širini kukova. Ostanite u ovom položaju deset sekundi, a zatim se ispravite. Ponovite osam do dvanaest puta.

Bol u leđima: Koje vežbe izbegavati

Manja neprijatnost na početku vežbanja će nestati, kako mišić bude jačao, ali ako bol ne jenjava ni posle 15 minuta vežbanja, obustavite trening i posavetujte se s lekarom.

1 Dodirivanje stopala

Dodirivanje prstiju stopala iz stojećeg položaja, savijajući se ispravljenih leđa, opterećuje diskove i ligamente same kičme, što može dovesti do povrede mišića. Osobama koje osećaju bol u leđima ne savetuje se ova vežba!

2 Trbušnjaci

Iako možda većina misli da trbušnjaci jačaju adbominalne mišiće, većina ljudi prilikom ove vežbe koristi mišiće kukova. Takođe, trbušnjaci opterećuju diskove kičme, pa je savet da ih izbegavate ukoliko imate problem sa bolom u leđima.

3 Podizanje nogu

Podizanje nogu iz ležećeg položaja može da pogorša bolove u leđima. Umesto da podižete obe noge, podižite jednu pa drugu, nekoliko centimetara od poda. Potrudite se da su vam leđa sve vreme “zalepljena” za podlogu.

 

Karolina Grabowska via Pexels