in

Hormonske akne: Kako ih se osloboditi?

Hormonske akne: Kako ih se osloboditi?

Akne ne ostaju uvek u prošlosti zajedno sa pubertetom. Čak i u mnogo zrelijim godinama mnogo ljudi se susreće sa novim bubuljicama. Kod žena najčešći povod za akne su hormonske promene u organizmu koje se dešavaju u vreme menstruacije. Hormonske akne najčešće se javljaju duž vilice, obraza i čela. Sledi radosna vest: postoje opcije koje suzbijaju akne nastale zbog hormonskih promena.

Šta su hormonske akne i kako ih se osloboditi?

U pitanju je pojava akni na licu kod žena i to onda kada telo doživljava određene hormonske promene. Mogu se pojavljivati u svim uzrastima. Pojavljuju se u talasima i mogu se u bilo kom trenutku vratiti kod onih osoba koje su se već susrele sa ovim problemom ili pojaviti kod osoba koje ih nikada nisu imale.

U pitanju su akne koje se obično pojavljuju u bolnim crvenim papulama, pustulama i dubokim cistama na donjem delu lica. Od njih mogu nastati ožiljci, što se naročito dešava prilikom diranja lica i istiskanja. Kod nekih žena javljaju se u periodu pred i za vreme menstruacije, dok su kod nekih prisutne sve vreme. Osim na licu, hormonske akne mogu se javiti i na leđima i grudima.

Postoji mnogo razloga za njihovo izbijanje. Jedan od njih je to što se u periodu pre menstruacije u telu nakuplja velika količina testesterona. Osim toga, mogu ih uzrokovati trudnoća, menopauza, sindrom policističnih jajnika i još mnogo faktora koji utiču na narušavanja hormonske ravnoteže.

Kako negovati hormonske bubuljice

Poslušajte mišljenje dermatologa

Ukoliko se već neko vreme borite sa aknama, potrebno je da se posavetujete sa stručnjakom. On će vam pomoći da problemu pristupite na najbolji mogući način. Postoji mnogo tretmana koje bi vam doktor mogao preporučiti i zato je najbolje poslušati njegovo mišljenje.

Testirajte hormone

Kako biste pre svega bili sigurni u dijagnozu, testirajte hormone. Uradite detaljan test krvi na hormone  nekoliko puta u toku meseca kako biste znali da li su vaši hormoni u ravnoteži.

Očistite pore koristeći benzoil peroksid

Benzoil peroksid je sredstvo koje ubija bakterije i čisti pore. Ovaj preparat je antimikrobni, uništava bakterije koje mogu izazvati akne i sprečava njihov povratak. Razgovarajte sa svojim dermatologom i utvrdite koja doza benzoil peroksida je najprimerenija za vas. Na koži se zadržava poput losiona.

U borbi sa hormonskim bubuljicama pomaže zdrava ishrana

Dobro je da znate da ukoliko se borite sa aknama treba da prestanete da unosite mlečne proizvode. Mlečni proizvodi stimulišu proizvodnju testosterona, a skokovi testosterona mogu da pogoršaju akne. Osim mleka i mlečnih proizvoda važno je izbegavati šećer, rafinisano brašno i prerađene ugljene hidrate. Oni mogu dovesti do povećanja insulina što je takođe hormonska promena.

hormonske akne

dimid_86/GettyImagesPlus

Salicilna kiselina

Piling sa salicilnom kiselinom otvara pore i smanjuje upalu. Potražite proizvod koji sadrži ovu kiselinu i budite sigurni da će vam u nekoj meri pomoći. Salicilna kiselina u preparatima ima antibakterijska svojstva.

Smanjite nerviranje ako ne želite hormonske akne

Upale se mogu javiti i zbog stresa. Nerviranje takođe oslobađa određene hormone koji izazivaju promene na koži. Potrudite se da vaš san nikada ne ispašta jer se za vreme sna telo bori protiv stresa i pomaže vašim hormonima da se umire. Osim toga pijte više vode i trudite se da se hranite što zdravije.

Kontraceptivne pilule regulišu hormone

Za metodu lečenja hormonskih akni kontraceptivnim pilulama prvo se posavetujte sa lekarom. Kontraceptivne pilule pomažu u regulisanju hormona i smanjenju nivoa testosterona, što može značiti manje hormonski izazvanih izbijanja.

Ustalite higijenske rutine

Nakon svakodnevnog umivanja uvek na lice nanesite dnevnu kremu, kremu za sunčanje, gel ili noćnu kremu u zavisnosti od situacije. Ukoliko koža nije previše osetljiva, ponekad uvedite piling.

Za hormonske bubuljice dobar je cink

Cink smiruje upale i pruža pomoć vašem licu kada se po njemu pojave hormonske akne. Mazanjem cinka na radnu može doprineti da sve vađe bubuljice nestanu.

Ne zaboravite da pre nego što se odlučite da promenite tretman obavezno pitate stručno lice kakvo je njegovo mišljenje o tome.

 

 

Jovana JevtićBoyloso/GettyImagesPlus