Switch to the dark mode that's kinder on your eyes at night time.

Switch to the light mode that's kinder on your eyes at day time.

in

Evo šta možete očekivati od svake

Period 2: Razvijeni simptomi

Ovaj period obično počinje nekoliko dana od pojave prvih simptoma, međutim, kod nekih pacijenata se pogoršanje simptoma javi tek nakon nedelju ili dve dana. Simptomi sada uključuju sekret u disajnim putevima, bolove u telu, kijanje, curenje iz nosa, bol u grlu i kašalj. U ovoj fazi, koja traje dva do tri dana, smo najzarazniji.

U četvrtoj fazi prehladi se konačno nazire kraj. Možda se nećemo osećati stoprocentno oporavljeni, ali svakako ćemo biti na dobrom putu. Ova faza u proseku počinje sedam do 10 dana od pojave prvih simptoma, ali postoje slučajevi prehlada koje traju i po više nedelja pa čak i čitav mesec, što zavisi od tipa virusa i zdravstvenog stanja pacijenta.

Šta možemo učiniti u svakoj od faza?

Iako su faze prehlade različite, lečenje je, u suštini, u svakoj slično. Važno je priuštiti svom organizmu dovoljno odmora i hidridati se. Možemo i unositi prirodna lekovita sredstva, poput meda, čaja ili belog luka, ali jednostavno ne postoji lek koji leči prehladu.

Pomoći će vam i da pri ruci imate toplomer, slane rastvore za ispiranje nosa, kao i inhalator (koristite fiziološki rastvor)  kako biste koliko-toliko ublažili neprijatne simptome.

Većina stručnjaka se slaže, kada je prehlada u pitanju, da je najvažnije da se usmerimo na prevenciju. Naučne studije dokazuju da fizička aktivnost pozitivno deluje na imunitet (to može biti i samo svakodnevna šetnja). Ključan je takođe i kvalitetan san kao i izbalansirana ishrana.

Back to Top