in

Evo kako da živite zdravije

Evo kako da živite zdravije

Welness trendovi za 2022. donose ove novitete i preporuke. Ako ih dosad niste primenjivali, možda bi vredelo isprobati ih!

Na ove trendove iz oblasti zdravlja, fitnesa i zdrave israne morate obratiti pažnju jer će ove godine o njima pričati, pa… svi! Procenjeno je da je svetska industrija zdravlja i fitnesa dostigla vrednost od 2,8 biliona (da, to je broj sa dvanaest nula!), pa verujemo da vas neće začuditi kada kažemo da su biljna ishrana i meditacije postali mejnstrim. Ali šta je to novo što ćemo isprobavati u 2022. godini? Ovo je naše predviđanje…

Welness trendovi za 2022.

Zdravlje

Zdravlje je u centru pažnje više nego ikad u istoriji čovečanstva. Poradite na njemu zahvaljujući ovim trendovima..

Večernji ritual

Možda vam priprema za spavanje zvuči kao nešto što je namenjeno samo bebama, ali tokom 2022. godine mnogo puta ćete od stručnjaka čuti savet da treba da osmislite svoj večernji ritual. Važno je šta i kad ćete jesti, kada ćete isključiti mobilni telefon, računar i TV, a poželjno je da uvedete i umirujuću praksu, poput meditacije, lagane joge, pisanja dnevnika ili čitanja knjige. Welness trendovi za 2022. vas podstiču da mislite i na sebe.

Pročitajte i… Zašto bi trebalo više da spavamo – 6 naučnih razloga

Osećaj iz stomaka

Verovatno znate da je i te kako korisno da vam se u frižideru uvek nađu kiseli kupus i kefir, te da je poželjno da pravite fermentisani hleb, sa divljim kvascima – jer sve je to hrana koja će obogatiti raznovrsnost i količinu korisnih mikroorganizma u vašim crevima. A zdrava creva direktno utiču i na opšte zdravlje, kao i na dobar imunitet. Međutim, ove godine u fokusu interesovanja biće i veza između našeg probavnog sistema i našeg mozga. Unapred se radujemo novim saznanjima.

Ciklus u harmoniji

Odnos prema sopstvenom telu i menstrualnom ciklusu umnogome se promenio otkako smo samo pile lekove protiv bolova ili stiskale zube. Sad se trudimo da optimizujemo prirodni ciklus tako što vežbamo u skladu s ciklusom, hranimo se u skladu s njim, a znamo i za štetan uticaj mikroplastike na naše hormone. Dalje, svesne smo i negativnog ekološkog uticaja koji ima naša menstruacija, pa sve češće upotrebu uložaka zamenjujemo menstrualnom čašicom.

Wellness na radnom mestu

Istraživanja su pokazala da smo tokom prethodne godine bili napetiji i pod većim stresom na poslu nego ikada dosad. Srećom, mnogi od nas imali su priliku da rade od kuće, kad im je to odgovaralo, a naprednije kompanije počele su da odobravaju zaposlenima i slobodne dane, kad god su im bili potrebni, kako bi brinuli o svom mentalnom zdravlju i vratili se u ravnotežu.

Self-Care

Ovo je teško prevodiva reč koja će se, uz mindfulness, sve češće pominjati i u 2022. godini, jer će nam naše mentalno zdravlje i dalje biti prioritet. Na primer, pretraga ključnih reči „kako meditirati” tokom prethodne godine skočila je za čak 385%, a porasla je i popularnost aplikacija za meditaciju, poput Calm ili Headspace.

Pročitajte i… Kupka zvukovima

Novi koncept putovanja

Umesto da putujemo na različite geografske dužine i širine, sve češće se opredeljujemo za lokacije u svojoj zemlji, a u fokusu turista su zdrava hrana, sportovi na otvorenom, banjska ponuda i planinarenje.

Pročitajte i… Ideje za getaway vikend: Putovanja su materijal za lepe uspomene


Fitnes

Da li ste pripremili opremu? Krećemo, novi fitnes trendovi nas čekaju

Pod uticajem

The Body Coach, odnosno Džo Viks, influenser i osnivač fitnes aplikacije, prema nekim procenama tokom prethodne godine zaradio je oko 40 miliona dolara, a on, definitivno, nije jedini koji je profitirao od činjenice da su mnogi od nas, od početka pandemije, počeli da vežbaju kod kuće. Sve u svemu, predviđa se da će globalno virtuelno fitnes tržište do 2027. godine porasti za dodatnih 33 procenata.

Trenirajte i pratite

Da li ste uspeli da pređete zadati broj koraka, popijete optimalnu količinu vode i kvalitetno se naspavate? Otkako su postali pristupačniji, fitnes narukvice i satovi sasvim su uobičajeni, skoro kao patike ili trenerka. Da li i vi imate jedan takav sat na ruci, upravo sada?

Trbušnjaci na pauzi za ručak

Davno su prošla vremena kada smo pauzu za ručak koristili – zaista za ručak. Onlajn fitnes servisi objavili su informaciju da je termin u 12 h postao jedan od popularnijih. Otkako su mnoga radna mesta postala fleksibilnija po pitanju radnog vremena i rada od kuće (vs. iz kancelarije), sve više nas vreme kada bi inače bila pauza za ručak koristi za plenkove, trbušnjake i mrtva dizanja.

Izađite napolje

Hodanje i vožnja bicikla do posla sve su popularniji otkako su mnogi od nas uvideli da je to najjednostavniji način da spojimo lepo i korisno, tj. da se rekreiramo, provedemo vreme na otvorenom i ujedno stignemo do posla bez upotrebe motornih vozila koja zagađuju planetu. Dakle, wellness trendovi za 2022. predviđaju veću gužvu i na planinarskim stazama i u gradskim parkovima.

Pročitajte i… Šta je kanikros – evo kako da počenete da trčite sa svojim psom

Hibridno vežbanje

Fanovi fitnesa kombinuju vežbanje u teretanama s virtuelnim časovima i tako dobijaju najbolje iz oba sveta: live savete i korekcije instruktora u teretani plus mogućnost da vežbaju kad god im odgovara u svojoj dnevnoj sobi.

Mentalni fitnes

Izgled više nije najjači motiv da se bavimo nekim vidom rekreacije, već je fizička aktivnost postala način da se „izduvamo” i povratimo mentalnu ravnotežu u ovom, i dalje, veoma stresnom svetu u kojem Covid-19 i dalje predstavlja surovu realnost.


Ishrana

Welness trendovi za 2022. donose eksperimentisanje u kuhinji kao imperativ. Evo šta morate probati.

Viralni recepti

Nemoguće je da niste probali kremastu feta pastu ili trik s tortiljom – trendove sa TikToka koji su obišli svet. Na ovoj društvenoj mreži pronaći ćete više od 22 miliona rezultata pod heštegom #recipes. Dakle, ako vam odgovaraju kratki & jednostavni video-recepti, evo mesta gde ćete ih pronaći.

Pročitajte i… Viralna feta pasta – vredi li je isprobati

Zdravstveni benefiti pečuraka

Nisu korisne samo za savršen rižoto! Pečurke (ali samo medicinske, koje imaju svojstvo apoptoze – programirane ćelijske smrti) optimizuju imunitet, mentalne funkcije i ublažavaju zapaljenske procese, time što uklanjaju nepoželjne ćelije iz našeg organizma. Očekujte da ćete u sastavu sve većeg broja zdravih proizvoda videti pečurke, uključujući čak i – kafu.

Uzgojite sami povrće

Pandemija je dovela do još jedne zanimljive pojave – povratka baštama. Sve više nas je, otkako ređe izlazimo i izbegavamo velika okupljanja, pronašlo utehu u uzgoju povrća i začinskog bilja. Pored vrtova, u obzir dolaze, naravno, i terase, ali i uzgoj „mini-bašta” sa mikrobiljem i klicama, za šta vam je dovoljna jedna posuda. Probajte. Ujedno opušta, podstiče pozitivan pogled na svet i obogaćuje vašu ishranu.

Mali kuvari

Sušta suprotnost slici nekadašnjeg deteta koje ne želi da pojede spanać (ili bilo koje drugo povrće), mališani su danas već u ranom uzrastu zabrinuti za ekologiju i dugovečnost naše planete, pa se mnogi i samostalno opredeljuju za biljnu ishranu. Tako je jedno istraživanje britanskog magazina BBC Good Food otkrilo da se osam procenata dece hrani isključivo biljnom hranom, dok bi u grupi preostale dece čak njih 15% volelo da se pređe na vegansku ishranu. Takođe, 73% dece je izjavilo da želi da provode više vremena u kuhinji isprobavajući nove namirnice.

Mleko od žitarica

Od sojinog pa do bademovog i onog od graška – različite varijacije biljnih mleka sve su popularnije, a sad su posebno u fokusu mleka od žitarica, na primer ovseno ili pirinčano. Koje je vaš favorit?

Umesto FOMO – NOLO

Nekadašnju čuvenu skraćenicu za fear of missing out (strah od propuštanja), zamenila je NOLO, koja dolazi od NO or LOw alcoholic beverages. Dokaz: 6,5 miliona ljudi učestvovalo je u inicijativi #dryjanuary 2021. godine, što je dosad rekordni broj. Očekujte da ćete uskoro i na menijima u kafićima ugledati kombuhu, slašije i moktele (bezalkoholne koktele).

Pročitajte i… Trezvenost kao wellness trend

YakobchukOlena/iStock/Getty Images Plus via Getty Images