in

Da li je ovaj test ključan kod drugih vrsta kancera?

PAPA test i rak jajnika su izgleda povezani, ako je verovati najnovijim istraživanjima…

Novo istraživanje sugeriše da bi ćelije koje se prikupljaju tokom PAPA testa, a u cilju detekcije raka grlića maternice, mogle bi biti koristne za otkrivanje ranih tumora i na drugim mestima, poput kancera dojke ili jajnika.

PAPA test i rak jajnika

Naime, naučnici ističu da su pronašli znakove u prikupljenim ćelijama koje su povezane s drugim vrstama raka, a ti znaci mogli bi biti upzorenje lekarima koji po tome mogu dalje da postupaju.

Ipak, stručnjaci preporučuju su potrebna dodatna istraživanja kako bi se ova tvrdnja potkrepila. Žene se već pozivaju na rutinske PAPA testove, kao i na mamografiju, nakon 50. godine života,  jer se rakovi otkriveni u ranoj fazi lakše leče. Usprkos mnogim istraživanjima i dalje nema pouzdanog testa za rano otkrivanje raka jajnika, a takvi se tumori obično teže leče kad se pronađu.

Ćelije koje postaju kancerogene obično pokazuju rane promene na molekularnom nivou. Naučnici veruju da su pronašli uzorke PAPA testova koji mogu identifikovati jesu li žene izloženje većem riziku za razvoj drugih vrsta raka.

Pročitajte i… PAPA TEST- Sve što bi trebalo da znate

Takođe, istraživači veruju da su pronašli neke promene u uzorcima briseva koji bi mogli da pomognu da se identifikuju žene s većim rizikom od određenih drugih vrsta raka, ne samo od raka grlića materice. Dr Džuli Šarp, iz britanskog istraživačkog centra „Cancer Research“ kaže da je provera raka grlića materice neprocenjiv alat i da je zanimljivo vidjti mogu li se te ćelije u budućnostikoristiti za otkrivanje drugih vrsta kancera. Ona naglašava da su ipak potrebna dalja istraživanja kako bi se vidjlo koliko je ova metoda tačna u otkrivanju kancera jajnika i dojke.

Dnevno oko 20 žena oboli od raka jajnika u Velikoj Britaniji, a često ovaj kancer uključuje simptome poput trajne nadutosti, natečenog stomaka, brzi osećaj sitosti i/ili gubitak apetita, bol u donjem delu stomaka, karlici ili leđima. Isto tako, prisutno je češće mokrenje te povremeno ekstreman umor, gubitak kilograma ili naglo gojenje. Ako imate neke od simptoma, obavezno posetite lekara.

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

Mariakray/iStock/Getty Images Plus via Getty Images