in

Budite oprezni ako koristite kantarion!

Na šta treba da obratimo pažnju ukoliko koristimo kantarion (Hypericum perforatum) naučili smo od mr ph Hristine Lazarević Milošević, sa Instagram profila Health & More.

Piše: Hristina Lazarević Milošević

Tradicionalna upotreba kantariona u tretmanu kožnih oboljenja, depresije, bakterijskih, virusnih infekcija i peptičkih ulkusa, poznata je od davnina. Ono što je manje poznato jeste da kantarion stupa u interakcije s mnogim lekovima, menjajući njihovu bioraspoloživost i efikasnost, pa stoga, prilikom upotrebe kantariona, treba biti obazriv.

Budite pažljivi kada kombinujete kantarion s  lekovima

U apotekama, kantarion se može naći u obliku kapsula, tableta, vaginaleta, ulja i čajeva i to u obliku „slobodne prodaje“. Kantarionove kapsule/tablete, koje se najčešće koriste za tretman blage do umerene depresije, u Srbiji može kupiti svako, bez recepta, bez prethodnog savetovanja sa lekarom i zato je važno da osobe koje koriste kantarion povedu računa o interakcijama koje kantarion može ostvariti u kombinaciji sa drugim lekovima.

Pročitajte i… Ovih 5 biljaka svaka žena treba da zna

Izbegavate kantarion uz antidepresive

Kao odlično prirodno sredstvo u tretmanu depresije, važno je napomenuti da preparate kantariona (kapsule, tablete, ulje za unutrašnju upotrebu, čaj), nikada ne treba kombinovati sa antidepresivima, jer imaju isti mehanizam dejstva – i jedni i drugi povećavaju nivo serotonina i dopamina, koji su zaslužni za dobro raspoloženje, i to dejstvo se akumulira, odnosno nagomilava. Usled povećanog dejstva, može doći do prekomerenog oslobadjanja serotonina, što prestavlja rizik za dalji razvoj serotoninskog sindroma.

Oprezno s kantarionom i uz ove grupe lekova

Osim antidepresiva, kantarion interaguje i sa lekovima iz grupe:

– imunosupresiva (ciklosporin, takrolimus)

– kardiotoničnih glikozida (digoksin)

– antikoagulanasa (varfarin)

– statina (simvastatin)

– oralnih kontraceptiva.

Zanimljivo je da su u Nemačkoj opisani slučajevi „kantarionove dece“, koju su rodile majke koje su istovremeno pile oralne kontraceptive i čaj od kantariona, jer je dejstvo oralnih kontraceptiva bilo umanjeno, usled dejstva kantariona.

Zaključak

Zato, ukoliko koristite kantarion, koristite ga, jer je zaista sjajan i veoma lekovit, ali koristite ga sa oprezom!


Hristina Lazarević Milošević je po struci diplomirani magistar farmacije, a u duši je veliki zaljubljenik u fitoterapiju i prirodne preparate. Studije farmacije završila je na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, a septembra 2020. godine upisala je doktorske akademske studije medicinske nauke, na istoimenom fakultetu, u oblasti preventivne medicine.
Autorka je instagram stranice @__health.and.more__, na kojoj promoviše lekovitost biljaka i prirodne recepte, koji doprinose jačanju zdravlja. Želja joj je da se uz njene savete što veći broj ljudi posveti očuvanju i unapređenju zdravlja i da im u podsvesti uvek odzvanja misao „JAČATI ZDRAVLJE“, a ne „LEČITI BOLEST“.

MurzikNata / iStock via Getty