in

Bolno otečene grudi: Kako da ublažite neprijatnost?

Bolno otečene grudi: Kako da ublažite neprijatnost?

Bolno otečene grudi: šta ih uzrokuje i šta treba činiti kako bi se ova pojava ublažila?

Otok mlečnih žlezda vrlo je čest kod žena, a dalje u tekstu možete pogledati šta na ovu temu kažu stručnjaci.

Natečene grudi

PORNCHAI SODA/GettyImagesPlus

Ženama čije grudi redovno otiču i ostaju takve neko vreme preporučuje se da pomoć potraže kod lekara. To je posebno preporuka ako je uvećanje grudi praćeno bolom.

Iako naticanje grudi nije simptom zbog koga se žene naročito brinu, ipak je potrebno shvatiti uzrok zbog koga do otoka dolazi. Najčešće se događa u toku menstrualnog ciklusa, i tada definitivno nema razloga za brigu. Međutim, ukoliko se desi drastična promena u veličini grudi, to jeste razlog da se poseti specijalista.

Razlozi za bolno otečene grudi

Mnogo je razloga zbog čega dolazi do bolno otečenih grudi: poremećaji u hormonima, višak kilograma, trudnoća, kanceri i onkološke pojave, sport… Iz ovoga vidimo da su neki od razloga banalni. Međutim, kako nasuprot njima stoje neke ozbiljne bolesti, ovaj simptom nije uvek zanemarljiv.

Moguće je samostalno razlikovati ove simptome.

Bolno otečene grudi tokom menstrualnog ciklusa

Na primer, kada se grudi uvećavaju usled početka menstrualnog ciklusa, ovu pojavu možemo nazvati hormonskim povećanjem grudi. Tada se dojka ne povećava mnogo, otok može pratiti blaga bol ili napetost. Kada je ovo slučaj, trebalo bi da grudni koš ostane homogen, bez znakova zbijanja. Ovako izazvan otok nestaje sa završetkom menstruacije.

Otečene grudi

Anetlanda/GettyImagesPlus

Bolno naticanje grudi u trudnoći

Otečene grudi mogu pomoći prilikom utvrđivanja trudnoće. Bolno otečene grudi koje se jaljaju nakon nezaštićenog polnog odnosa, a uz druge simptome kao što su česti odlasci u toalet, čest osećaj gladi i drugi, mogu biti jedan od pokazatelja trudnoće.  I u ovom slučaju uzrok natečenih grudi su hormoni. Ukoliko usled naticanja grudi posumnjate da je trudnoća uzročnik – bitno je da uradite test na trudnoću ili da posetite lekara.

Višak kilograma kao uzrok otoka grudi

Prekomerna težina i višak kilograma mogu izazvati uvećanje grudi. To se dešava kada se promenom težine uveća i masno tkivo koje se nalazi u grudima. Kada je kilaža uzročnik uvećanja, grudi se uvećavaju ravnomerno i smanjuju se sa padom broja kilograma.

Onkološki problemi

U slučaju da dođe do karakterističnih promena na grudima kao što su – oticanje grudnog koša u kom se mogu napipati čvorovi ili pečati, promena oblika dojki, prisustvo crvenih udubljenja, promena strukture kože potrebno je hitno se javiti lekaru koji će, ukoliko se obratite na vreme, biti u prilici da Vam pruži adekvatnu terapiju.

Naticanje grudi

kasia2003/GettyImagesPlus

Važno: Rak dojke lakše je izlečiti ukoliko je otkriven u ranim fazama!

Ukoliko mislite da imate bar jedan od prethodno navedenih simptoma, bitno je da se javite lekaru!

Šta učiniti sa natečenim grudima

Kada se ovaj problem redovno javlja u toku ciklusa – ne postoji rešenje. Ono što je moguće preduzeti jeste kupovina donjeg veša koji je dizajniran tako da ne vređa bolne grudi i u skladu je sa nabubrelim mlečnim žlezdama. Ovo je poželjno uraditi jer stiskanje već bolnih grudi svakako nije rešenje.

U slučaju da sumnjate na trudnoću, najpoželjnije je odmah se obratiti ginekologu ili uraditi pregled ultrazvukom kako biste bili sigurni u svoje zdravstveno stanje.

Redovan pregled grudnog koša

Način pregleda: Prvo podignite ruku i zabacite iza glave. Nežnim dodirima opipajte dojku i polje oko nje. Ukoliko pronađete bilo šta što izaziva sumnju – čvorove, promenu u veličini, otok kom ne znate uzrok – zakažite pregled u što kraćem roku kako biste isključili svaku sumnju da je u pitanju onkološki problem.

Za bolno otečene grudi ne postoje propisani lekovi koji ovaj simtom ublažavaju.

Zdravstvrni razlozi za pojavu naticanja grudi uglavnom nisu opasni, tako da najveći broj žena ovu pojavu ignoriše. Upotreba tradicionalne medicine kako bi se otok smanjio nije poželjna jer može čak izazvati i neke kontra efekte. Dakle ne preporučuju se niti alkoholne obloge niti zagrevanje grudi niti masaže grudi. Moguće je da se u tkivima nalazi infekcija koja može ubrzano da se širi u slučaju povećanja telesne temperature. Takođe, veoma je moguće da će se na grudima pojaviti modrice ukoliko izvedemo masažu.

Podsećamo vas da bez obzira što je većina žena nekada imala problem bolno otečenih grudi, ipak nekada treba posvetiti posebnu pažnju ovom simptomu i ne treba odlagati posetu lekaru u slučaju da nam se nešto učini sumnjivim.

Jovana JevtićPORNCHAI SODA/iStock/Getty Images Plus via Getty Images