in

10 realnih fitnes ciljeva prema ličnim trenerima: Promena nije nedostižna

Bez obzira na fizičku spremnost, postoji 10 realnih fitnes ciljeva koje svako od nas može da postigne. Ili makar tako kažu fitnes eksperti. 

Početkom svake nove godine, mnogi od nas sebi daju obećanje da će se bolje hraniti, više vežbati i izbegavati loše navike. Ipak, kako meseci odmiču, tako, usled brojnih razloga, zaboravljamo na obećanja i vraćamo se starom načinu života. Ipak, neke ciljeve možemo da ostvarimo, bez obzira na to koliko smo fizički spremni i koliko vremena imamo.

Ali pre nego što vam otkrijemo koji su to ciljevi u pitanju, fitnes eskperti nas savetuju kako te ciljeve da ostvarimo.

  1. Moramo biti specifični u obećanjima. Na primer, „vežbaću tri puta dnevno“ je detaljnije od obećanja „više ću vežbati“.
  2. Cilj mora da bude merljiv. Potrebno je da pratimo naš progres. Na primer, da merimo kilometražu koju trčimo svake nedelje i da je povećavamo. Ili da povećavamo težinu tegova na nedeljnom nivou.
  3. Dostižnost. Cilj koji smo zacrtali bi trebalo da bude realan i da ima vremenski period.
  4. Relevantnost. Zapitajte se zašto je baš to vaš cilj i neka vam odgovor na to pitanje bude motivacija.

Nakon toga, otkrivamo vam i kako da ostvarite ove ciljeve.

 10 realnih fitnes ciljeva

1 Vežbajte 12 dana mesečno

Istrajnost je ključna za stvaranje fitnes navika, ali i za rezultate. Stoga, morate biti motivisani, iako to nije uvek lako. Za početak, odredite manje ciljeve, kao što je vežbanje tri puta nedeljno. Zatim povećavajte intezitet kada popravite kondiciju i izdržljivost.

2 Trčite kilometar i po šest nedelja

Ovaj cilj je sjajan za one koji nisu dugo vežbali i žele da poprave svoje kardiovaskularno zdravlje. Postepeno, vremenom, povećajte kilometražu. Isto tako, ne trčite brzo, već radije pronađite tempo koji vam odgovara.

3 Nova vežba svake sedmice

Jedan te isti trening može i te kako biti monoton, a uz to, nećete videti rezultate, jer ćete stalno aktivirati iste grupe mišića. Telo voli izazove, pa mu to i priuštite.

4 Šetajte

Postavite sebi cilj da ćete svakog dana, mesec dana, preći 10.000 koraka. Instalirajte aplikaciju i krenite već danas.

5 Sklekovi

Sklekovi su sjajan način da ojačate mišiće ruku, leđa, stomaka i grudi. Radite određen broj sklekova svaki dan, šest nedelja. A zatim povećajte broj ponavljanja. Sklekove možete raditi bilo gde, bilo kada i nije vam potrebna dodatna oprema.

Pročitajte i… Motivacija za vežbanje- Kako da se pokrenete i kada vam nije do toga?

6 Odmor

I mišićima je potrebna pauza, pa stoga napravite plan osam dana u toku jednog meseca nemojte vežbati. Telu je potrebno vreme da se odmori i oporavi.

7 Istezanje

Iako istezanje neće potrošiti kalorije, ono je krucijalni deo fitnesa. Istezanjem pomažemo mišićima, smanjujemo mogućnost upale i poboljšavamo fleksibilnost. Stoga, uradite vežbe istezanja nakon svakog treninga.

8 Izdržaji

Izdržaj je sjajna vežba koja pokreće gotovo sve grupe mišića. Počnite s osnovama i radite plenk minut, svaki dan, ceo mesec. Zatim povećajte vremenski period u kojem ćete biti u izdržaju.

9 Hidratacija

Pijte dve litre vode dnevno. Hidratacija je ključna za sprečavanje dehidratacije, ali i za pravilno funkcionisanje celog tela.

10 Maraton

Prijavite se na neki maraton ili neku sličnu sportsku manifestaciju. Ovo može biti sjajna motivacija koja će vas terati da budete aktivni svaki dan.

Promena nije laka, ali kada uspete sebe da izvedete iz zone komfora, već ste na pola puta.

 

AnnaStills/iStock/Getty Images Plus via Getty Images