in

Zašto je Milutinov ostao u Moskvi?

Predsednik moskovskog CSKA Andre Vatutin u superlativima je pričao o ljudsikm kvalitetim doskorašnjeg trenera Armejaca Dimitrisa Itudisa, a još više je ishvalio srpskog reprezentativca Nikolu Milutinova.

Itudis se tokom leta iz Rusije preselio u Fenerbahče sa kojim će sledeće sezone imati najviše ambicije u Evroligi i prvenstvu Turske, dok je Milutinov, uprkos interesovanju brojnih klubova, odlučio da ostane u CSKA.

“Pre poslednje utakmice finala VTB lige, Dimitris mi je na sastanku rekao da želi da ode i izneo je razloge. Bili su prilično očigledni i očekivani. Već tada su šanse za učešće u Evroligi bili nejasni, a strancima se život u Rusiji zakomplikovao. Svojim uspešnim radom u CSKA, Itudis zaslužuje da se za njega čuje. Uvek je bio posvećen, dao je sve od sebe klubu. Rastali smo se sporazumno, a na njega su ostala samo lepa sećanja,“ rekao je Vatutin Rossiyskaya Gazeta.

Milutinov je u rusku prestonicu došao 2020. iz Olimpijakosa, a tokom leta spekulisalo se o interesovanju Emporio Armanija, Olimpijakosa, Partizana…

„Verujte mi, nismo se dodatno trudili oko njega. Uverili smo Nikolu da da ćemo rado da produžimo ugovor sa njim nakon završetka sadašnjeg. Milutinov je primer profesionalnosti i visoke odgovornosti. Možda je duboko u sebi imao neke nedoumice kad su nas skinuli sa liste učesnika Evrolige, ali odmah nas je uverio da namerava da poštuje postojeći ugovor. To za njega nije samo pitanje novca, već i mogućnosti da sa CSKA nešto osvoji. Uostalom, prva sezona u našem timu prekinuta mu je zbog povrede, a druga je donela poraz u finalu VTB lige uprkos njegovim sjajnim igrama. On je najjači evropski centar i raduje nas što će i dalje igrati u crveno-plavim bojama. Sada imamo Žan-Šarla i Davidovca. Došlo je vreme da prestanemo da živimo u sećanjima na Španca Rodrigesa, Francuza De Koloa, Amerikance Higinsa, Klajburna i druga velika imena.“

Osvrnuo se Vatutin i na tužbu kluba na odluku Evrolige da iz izbaci iz takmičenja zbog rata u Ukrajini.

„Verujemo da smo nepravedno udaljeni iz takmičenja. Isključenje kluba prema propisima Evrolige moguće je samo u slučaju konkretnih sportskih i finansijskih prekršaja, što nismo uradili. Naravno, male su šanse za povratak u takmičenje sa trenutnom situacijom, ali u svakom slučaju branićemo svoja prava, nadamo se da ćemo dobiti sudsku ocenu odluke Evrolige. Računamo na naknadu finansijskog gubitka i izgubljene dobiti. Što se tiče iznosa, o tome je još prerano da pričamo,“ naglasio je Vatutin.