in

Ukoliko se stvari ne promene…

Ukoliko se stvari ne promene…

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić istakao je, gostujući u emisiji Oko, da košarka u Srbiji stoji na četiri stuba, te da domaća liga mora da predstavlja osnovu piramide sistema takmičenja. Govorim o budućnosti, jer će posle Olimpijskih igara doći neki drugi selektor, rekao je Pešić.

Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na nedavno završenom Svetskom prvenstvu. Selektor Pešić je istakao da je Mundobasket bio naporan, ali da je ostvaren cilj.

Selektor je istakao da je proces pravljenja timskog duha započet u septembru 2021. godine, kada je došao na mesto trenera reprezentacije Srbije, prenosi RTS.

„Uradili smo fantastične stvari. Ne pobeđuje se utakmica kada se dođe na utakmicu. Znači, loša priprema – loši rezultati, to je jedan proces koji traje. Iako se reprezentacija pogotovo u našim uslovima promenila. To je tema o kojoj ne bih u dubinu išao, niti u širinu, ali to je tako. Želim da kažem da dobru atmosferu stvaraju, pre svega igrači. Igrači žele da igraju za reprezentaciju, pogotovo oni koji su odlučili da dođu. Sve to što se dešavalo u Manili, počelo je već tamo kada se završilo Evropsko prvenstvo“, rekao je.

Selektor je kazao da je povreda, a potom i operacija Boriše Simanića, pomogla da se ojača timski duh u reprezentaciji.

„To je jedna nesrećna okolnost za Borišu i za njegove najbliže… Srećna je okolnost da je profesor Dragan Radovanović dugo godina sa ekipom i srećna je okolnost da je baš on bio tu. Iako je to izgledalo poprilično bezazleno. Procena je bila, očigledno, pravilna. Radovanović je odmah tražio da se Simanić smesti u bolnicu i odmah je došla hitna pomoć i on je otišao sa njim“, istakao je selektor.

„To je bio vikend kada su profesori, hirurzi van zgrade i trebalo je nekako stići do njih. Gaga je želeo da se to odmah na licu mesta naprave svi mogući testovi, snimci, da bi se donela odluka. To je posle nekako išlo dobro. Opet bih rekao zbog Gage koji, naravno, nije mogao da učestvuje da vrši ono što on radi ovde u svojoj bolnici, ali je bio tu i bio prisutan od početka pa do kraja tog jednog procesa. Boriša je jedan krasan momak, on je onako skroman, imao je fantastičnu sezonu u Saragosi. Nekako ekipa ga voli. Jednostavno voli ga i kad igra i kad ne igra. I kad se ovo desilo, to je bilo onako prvo šok za sve. Tu se pokazao na neki način timski duh, ta veza igrača koji su jednostavno kao familija“, naglasio je Svetislav Pešić.

Selektor je rekao da niko u timu nije spavao dok je Simanić bio u bolnici.

„Gaga nam je slao poruke da vidi koja smo krvna grupa, jer nije bilo dovoljno krvi. Da se ne vraćamo. Dobro je, sad je on odlično. Kako je bio, prošlo je ono najgore. Sad ga treba podržati i dalje. Biće to sigurno za jedno dve nedelje još bolje. Zadovoljan je i srećan. Srećan je što je deo ekipe i što je vidio da ga svi vole i da ga podržavaju. Njemu je nekako lakše“, istakao je selektor koašrkaške reprezentacije Srbije.

„Košarka na četiri stuba“

Prilikom dočeka košarkaša na balkonu Skupštine Beograda, kako Pešić kaže, shvatio je prema kome je obavezan da košarka treba da bude cilj, a ne sredstvo za neke druge ciljeve.

„To je bila jedna fantastična atmosfera na dočeku, na ovom spektaklu koji su ti dečaci i devojčice napravili. Ja sam to doživeo već tamo u Indijanapolisu, ali ovo je bilo na neki drugi način. Možda sam više emocija, nemam pojma. Tada shvatiš i osetiš koliko imaš odgovornosti prema tim ljudima, prema navijačima, prema narodu, koliko je to važno za njih da reprezentacija postiže visoke sportske rezultate. Ja se sada pitam šta mi trebamo da uradimo, a da to uvek bude, da uvek budemo na svakom takmičenju, da uvek dolazimo sa medaljama. Kako stići do toga? Na ovaj način kako mi danas radimo, nemoguće. Sistem takmičenja je prevaziđen“, rekao je Pešić.

Selektor je dao prognozu dešavanja u narednim godinama ukoliko se stvari ne promene u sistemu takmičenja domaće lige.

„Mislim da mi nemamo piramidu sistema takmičenja u kojoj je najvažnija stvar da se proizvode igrači. Mi imamo u svim ligama igrače koji nemaju apsolutno nikakve perspektive za budućnost velikih naših klubova ili za reprezentaciju. Najverovatnije, ono što će se desiti iduće godine ili za dve godine, verovatno će Crvena zvezda i Partizan dobiti pozivnicu za Evroligu, a posle toga će postati suvlasnici takmičenja. To će se 100 odsto desiti. Šta ćemo onda? Mi ne trebamo da igramo ABA ligu. Ne da ukinemo. Nego mi moramo da se vratimo tamo gde pripadamo. Znači, mi moramo da imamo profesionalnu srpsku ligu. I to odmah, sada, odmah. Odmah sada, na kraju ovog olimpijskog ciklusa. Da, onog trenutka kada Crvena zvezda i Partizan definitivno dobiju sigurnost da će svake godine igrati Evroligu kao litvanski klubovi“, naveo je Pešić.

Litvanski model

„Šta su Litvanci uradili? Oni su formirali profesionalnu ligu. Svaki klub u Litvaniji dobio je pravila ponašanja. Kakvu dvoranu treba da imaju, do 5.000, 3.000 mesta. Apsolutno sve regulisano. I oni igraju svoju ligu i igraju evropska takmičenja. Šta se kod nas dešava? Osim Crvene zvezde i Partizana, niko ne igra u Evropi. Nijedan klub. I to već godinama. I mi želimo da razvijemo našu košarku. Šta to znači? To znači onog trenutka kad mi napravimo profesionalnu srpsku ligu, jedinstvenu srpsku ligu, ne znam, kako god. Onda će se iz te srpske lige biti prohodnost za evropska takmičenja. Mi treba da se povezujemo sa Evropom, sa svetom. Mi moramo da se povezujemo sa Evropom. Mi moramo da budemo u Evropi. Ne u ovom prostoru bivše Jugoslavije, koju ja volim i dan danas iako više ne postoji“, naveo je selektor.

„Sa aspekta naših interesa, mi moramo vrlo brzo, pre svega klubovi… Oni moraju da izraze interes kako žele dalje i gde žele da se takmiče“, naglasio je Pešić.

„Ja govorim za budućnost. Jer posle Olimpijskih igara će doći neki drugi selektor ovde. Pa posle njega će dolaziti drugi. Znači, od ovog rezultata, šta smo dobili? Videli smo ljude koji su došli da podrže košarkašku reprezentaciju. Ne reprezentaciju, nego košarku Srbije. Zamislite koliko mi imamo navijača. Naravno, Crvena zvezda treba da igra. I svi treba da navijaju i za Crvenu zvezdu i za Partizan i obrnuto kako god hoćete. I za Megu. Njima treba ponuditi adekvatan sistem takmičenja. Danas u Srbiji košarka stoji kao i sto na četiri stuba. Prvi je selekcija. Drugi je primenljiva metodika treninga na ljude koje biraš – od mladih do reprezentacije. Treće, učešće, uticaj na pravila Fibe. Mi smo menjali pravila Fibe. Mi smo uticali. Radomir Šaper je menjao pravila lige. Mi smo danima provodili razgovore u Minhenu. I četvrto, najvažnije, sve može da bude ovako i onako, ali ako nema sistema takmičenja, gde će ti potencijali da se razviju, mi ćemo da ostanemo ovde gde smo“, podvukao je selektor košarkaške selekcije Srbije.