in

Švedska nokautirala Hrvatsku u Zagrebu

Košarkaši Švedske pobedili su u trećem kolu kvalifikacija za Mundobasket Hrvatsku u Zagrebu sa 70:64, pa sada, imaju skor od dve pobede uz jedan poraz, isto kao Slovenija i Finska, dok Hrvatska još uvek nije osetila slast pobede.

Najefikasniji u sastavu Švedske, bili su Viktor Gadefors sa 16, Denzel Anderson sa 13, Simon Birgander sa 12 i Tobijas Borg sa 11 poena. Kod Hrvatske, raspoloženi za igru u napadu, bili su Tomislav Zubčić sa 20, odnosno Lovro Gnjidić, Filip Krušlin, Željko Šakić i Sven Smajlagić sa po osam poena.

Tokom prvog poluvremena Švedska je uspela da nametne igru sa mnogo tranzicije, dobila je prvu deonicu sa 18:15, zatim je usledila ravnopravna borba tokom drugog kvartala, protkana greškama na obe strane, pa je na semaforu pisalo 37:37.

U nastavku meča, Švedska je bila bolji rival, uspela je da stekne sedam poena prednosti uoči poslednjeg kvartala – 52:45. Odbrana Hratske je imala velikih problema da zaustavi Denzela Andersona i Tobijasa Borga. S deuge strane, raspoloženi za igru u napadu, bili su Tomislav Zubčić i Filip Krušlin.

Izabranici Damira Mulaomerovića, koji je posle prvog FIBA prozora i poraza od Slovenije i Finske, na klupi zamenio Veljka Mršića, nastojali su da stignu do preokreta u završnom kvartalu.

Izvor : fiba.basketball

Na nešto više od pet minuta pre kraja, Lovro Gnjidić je pogodio trojku za 60:60. Hrvatska je bila u naletu, a pitanje je bilo da li Švedska može da zaustavi pomenuti nalet.

Posle minuta odmora, Švedska je mini serijom pobegla na 65:60, a na dva minuta pre kraja, vodila je sa 67:63. Bilo je jasno da sledi triler završnica. Nakon serije promašaja na obe strane, pitanje pobednika je rešeno na 22 sekunde pre kraja, kada je Hakason pogodio dva slobodna bacanja za pokazalo se nedostižnih 70:64.

Izvor : sofascore

Vremena za odmor nema, jer će Hrvatska i Švedska ponovo odmeriti snage već 28. februara. Ovoga puta prednost domaćeg parketa će imati Šveđani, a pomenutu utakmicu, kao i sve utakmice u kvalifikacijama za Mundobasket, možete da pratite na kanalima Sport Kluba.