in

Španija mora ozbiljnije da shvati rat u Ukrajini

Španija mora ozbiljnije da shvati rat u Ukrajini

Litvanci su među narodima koji su najglasniji u osuđivanju rata u Ukrajini. To posebno pokazuju kroz košarku, litvanski košarkaški radnici su svi napustili Rusiju, a i najbolji među njima Šarunas Jasikevičius ima šta da kaže povodom aktuelne situacije.

Šaras je svoj uticaj probao da ostvari u Španiji gde radi kao trener Barselone. Posle pobede svog tima nad Andorom je pričao baš o tome da Španija mora više da se bavi aktuelnim stanjem na istoku Evrope.

„Možda ovde ne shvatate magnitudu jer ste veoma daleko. Mi smo živeli tamo i znamo šta se dešava. Španija i Katalonija moraju ovaj rat da shvate malo ozbiljnije. Rat mora da prestane sada. Ne znamo koliko daleko taj čovek može da ide i moramo da pomognemo Ukrajincima. Kao Litvanac pratiću savete moje vlade i staviću košarku u pozadinu ako treba. To je stara ambicija tog čoveka (Putina) i ne može da ide dalje. Ako ljudi misle da je to daleko onda grdno greše. To može da eksplodira veoma brzo“, kaže Jasikevičius.

Šaras kaže da nikad nije hteo da priča o politici, ali i da ovo nije politika već rat.

“Španija mora da se uključi malo. Znam ušta se petljam, možda i previše se petljam jer nije moja zemlja. Kao Litvanac potpuno podržavam Ukrajinu. Sigurno kada naši životi prođu ovo će biti crna štrafta”.