in

Ruski timovi domaćini na neutralnom terenu

Na hitnom sastanku Evrolige u petak odlučeno je da se do daljeg mečevi ne igraju u Rusiji, već da ruski klubovi budu domaćini na neutralnom terenu.

U petak je održan sastanak 18 klubova koji se takmiče u Evroligi, povodom sukoba između Rusije i Ukrajine. Na njemu su donete sledeće odluke:

– da se definiše plan prema kojem će se se na druge lokacije premestiti sve utakmice koje je trebalo da se igraju na teritoriji Rusije;

– da se mečevi ruskih timova van teritorije Rusije igraju prema rasporedu;

– da se odlaže utakmica između CSKA i Barselone koja je bila zakazana za nedelju 27. februar.

U saopštenju se navodi da će Evroliga analizirati različite opcije za sprvođenje odluka i da će predstaviti plan Izvršnom odboru.

“Odluke su donete da bi se zaštitio integritet takmičenja, da bi se timovima omogućilo da brane svoje pravo da se nadmeću na terenu, izolujući sport od bilo kakvih političkih akcija”, ističu iz Evrolige.

“Navedene odluke su u skladi sa najvažnijim prioritetom Evrolige, a to je zaštita integriteta igrača, trenera, navijača i osoblja, bez preuzimanja i najmanjeg rizika”.

Dodaje se da će se situacija konstantno pratiti, uključujući i propise koje nameću nacionalni i međunarodni organi, te da će se odluke menjati ako za to bude bilo potrebe.

“Evroliga u ime svojih klubova najoštrije osuđuje ratna dešavanja u Ukrajini. Klubovi su ujedinjeni u svojoj nameri da iskoriste moć košarke da ujednine narode. Nasilje bilo koje vrste se kosi sa našim vrednostima, ne toleriše se niti se prihvara”.

Odluke će biti predstavljene klubovima Evrokupa uoči utakmica naredne sedmice i očekuje se da važe i za to takmičenje.

Tagovi