in

Probudila se Budućnost, Promiteas pao u Morači

Probudila se Budućnost, Promiteas pao u Morači

Izabranici Aleksandra Džikića, košarkaši Budućnosti, uspeli su da prekinu seriju od tri poraza – Zadar, Cedevita Olimpija, Partizan. Šampion Crne Gore je u 15. kolu Evrokupa savladao Promiteas sa 90:77, sačuvao je realne izglede za osvajanje jednog od četiri mesta, koja garantuju prednost domaćeg parketa na startu TOP 16, odnosno nokaut faze takmičenja, jer ima skor 9-6.

Najefikasniji u sastavu Budućnosti, bili su Petar Popović sa 15, Vladimir Micov sa 12 i Vili Rid i Di Džej Sili sa po 11 ubačenih poena. Dvocifreni učinak imali su još i Džastin Kobs i Zoran Nikolić sa po 10 poena.

U redovima grčkog sastava istakli su se Grant sa 23 poena, Simpson sa 13 i Mihajlo Andrić sa 10 ubačenih poena.

Podgoričani su posle nešto sporijeg starta i minuta odmora, koji je zatražio Aleksandar Džikić, podigli stepen borbene gotovosti u oba smera na mnogo viši nivo, pa su na kraju prve deonice, vodili sa 26:16. Dodatni problem je Promiteas, bila je i činjenica da se jedan od najboljih igrača Dimitris Agravanis povredio sredinom prvog kvartala.

Do kraja prvog poluvremena, izabranica Ilijasa Zurosa, bivšeg trener Budućnosti, nastojali su da uspostave rezultatsku ravnotežu, nastojali su da stignu do egala. Pretili su u režiji Džaraj Granta i Mihajla Andrića, ali je Budućnost odbila nalete i na odmor otišla sa viškom od sedam poena – 46:39.

Prevagu na tasu Budućnosti, doneli su Džastin Kobs sa 10, Di Džej Sili sa devet, Petar Popović sa sedam, Marko Jagodić Kuridža i Vladimir Micov sa po šest poena. Kod Promiteasa, raspoloženi za igru u napadu, bili su Džaraj Grant sa 12, Trevis Simpson sa 12 i Mihajlo Andrić sa osam poena.

U nastavku meča, gosti iz Grčke su nastojali da stignu do egala, ali defanzivna postavka Promiteasa nije imala rešenje za Vilija Rida, pa je Buudćnost uz sasvim dobru igru u odbrani, uoči poslednjeg kvartala vodila sa 67:57.

Budućnost je bila opterećena imperativom pobede, Promiteas je sa druge strane bio prilično rasterećen, pokuašavao je to da iskoristi, ali su izabranici Aleksandra Džikića, izneli breme favorita. Pobegli su na pet minuta pre kraja na 80:64, što je bilo dovoljno da mirno privedu meč kraju.

Budućnost sada očekuje duel sa ekipom SC Derbija u ABA ligi, a zatim, naporan puta i okršaj sa liderom grupe, ekipom Gran Kanarije, koja u dosadanjem delu sezone igra na izuzetno visokom, slobodno se može reći vrhunskom nivou.