in

Pešić posle treninga određuje tim, Gudurić i Nedović upitni

Selektor reprezentacije Srbije Svetislav Pešić rekao je da će tim koji će se suprotstaviti Grčkoj odrediti posle treninga večeras (sreda), kao i da če 12 za Evrobasket odrediti dan pred put u Prag, tj. 1. septembra. Nemanja Nedović i Marko Gudurić su pod znakom pitanja za sudar sa Grčkom (SK1, četvrtak od 20.00), dok će Nemanja Bjelica sigurno propustiti te mečeve, ali napredak teče dobro i postoji mogućnost da zaigra na Evrobasketu.

„U prva tri prozora se nismo proslavili, ja to ne potcenjujem. U ta tri prozora prošlo je 23 igrača – nismo mogli da ostvarimo apsolutno nikakav kontinuitet, a košarka je i dalje timski sport. S druge strane, imao sam priliku da vidim šta se ovde dešava u Srbiji – šta nam je ostalo od potencijala, koji su momci koji mogu da nas predstavljaju i u ovom ciklusu i u narednim. Sa te strane smo dobili kompletniji uvid – da toga nije bilo, možda ne bismo ni znali da neki igrači postoje“, rekao je Pešić.

Najjača Grčka u istoriji

„Postajemo tim i nadamo se da će se to videti protiv Grčke. Bez preterivanja, Grčka nikada u istoriji nije imala tim kao sada – i po individualnom kvalitetu… Nemaju kontinuitet kao nekada sa Galisom, Fasulasom i ostalima kada su bili prvaci Evrope, ali ovo je generacija koja se skuplja na drugi način, i sigurno je najbolja koju su Grci ikad imali. Najozbiljniji su kandidati za medalju na Evrobasketu. Atleticizam, izuzetna brzina – ne samo Janis, nego i Kostas koji je postao izvanredan igrač – a imaju i ogromno iskustvo, igrače koji su prošli sito i rešeto kao što su Slukas, Kalates i Papanikolau“.

Favoriti smo, treba nam publika

 „Odmah da vam kažem, kada Srbija igra u Beogradu, favorit je. Biće puna dvorana, očekujemo veliku podršku, da nas publika pogura i da snagu sada kada nismo potpuno uigrani. Biće uspona i padova, publika treba da nam pomogne da prebrodimo krizne momente utakmice“.

Selektor Pešić se osvrnuo još jednom na FIBA prozore, rekao da to nije povoljno za Srbiju, ali ni za brojne druge reprezentacije. Upitan kada će biti određeno 12 igrača za Evrobasket, Pešić je odgovorio:

„Kada krenemo za Prag. To je 1. septembra. Kada se vratimo iz Turske, imamo nekoliko dana da odlučimo, nećemo žuriti“.

Nije samo Adetokumbo…

„Moramo da sprečimo igru Grčke u tranziciji, Kalates je izvanredan plej. Dorsi je dobio takođe posebno mesto u ekipi, igrao je i u Olimpijakosu dobru sezonu, ali mu je Itudis dao više prostora i loptu u rukama – oseća se komotno, preuzima odgovornost… Zašto pričam ovo? Jeste, Janis je cilj svake odbrane, ali nije Janis sam, moramo i na druge da obratimo pažnju, da se spremimo taktički kako da branimo, ali kako i da ih napadamo“, rekao je Pešić.

Orlovima slede dve utakmice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo – spomenuta sa Grčkom kod kuće u četvrtak i sa Turskom tri dana kasnije u gostima.

S obzirom na to da Srbija u novu fazu kvalifikacija ulazi sa skorom 1-3 na petoj poziciji, koliko ima i Britanija na poslednjem mestu. Belgija i Turska su na 2-2, a Grčka i Letonija na 3-1. Prve tri ekipe plasiraće se na SP.

Potom Orlovima sledi Evrobasket od 1. do 18. septembra, a grupnoj fazi je Pešićev tim u D grupi sa Izraelom, Holandijom, Finskom, Poljskom i Češkom.

Evo šta su selektor Pešić i krilni košarkaš Vladimir Lučić poručili na konferenciji za medije.