in

Ovo je čista emocija, dužan sam Partizanu

Željko Obradović zvanično je predstavljen na mestu trenera Partizana. Najtrofejniji evropski trener u prvom obraćanju medijima poručio je da je povratak u Humsku zasnovan isključivo na emocijama i otkrio da nisu svi bili saglasni sa njegovim dolaskom. Najavio je Žoc najviše ambicije crno-belih u vidu plasmana u Evroligu, govorio o formiranju tima, najvećem rivalu Crvenoj zvezdi i njenom predsedniku Nebojši Čoviću, dešavanjima u regionalnoj košarci…

Obradović se posle 28 godina vratio u klub sa kojim je osvojio prvu od ukupno devet titula evropskih šampiona.

Hvala predsedniku na šansi koju mi je dao. Vratio sam se zbog najdubljih emocija. Veoma sam srećan i ponosan što ću sedeti na klupi Partizana. I dok nisam tu pokušavao sam da pomognem Partizanu koliko mogu. Ne postoji klub koji je dao toliko igrača i trenera tokom istorije. Možda je jedino Real Madrid je u tom rangu. Zato je i moja odluka o povratku bila još lakša. Posle prvog razgovora sa Ostojom odlučio sam da se vratim. Hvala svima na porukama podrške, iako veruju da je moj potez rizičan. Ja ne vidim taj rizik. Ovo je čista emocija. Jedva čekam da počnem da radim. Ogromna želja postoji„, bili su prvi utisci 61-godišnjeg Čačanina.

Mene je Partizan napravio. Godine koje sam proveo kao igrač i potom kao trener dovele su do toga da osećam da sam ja dužnik Partizanu, a ne on meni. Svestan sam koliko mogu da dam. Mi smo svesni da moramo da vučemo jedni druge u klubu. I Zoran mene i ja njega. Dugo se znamo… Ponavljam, jedva čekam da obavim prve razgovore sa igračima i počnem sa radom“, dodao je Žoc.

Iako je reč o najtrofejnijem treneru Starog kontinenta, nisu svi u klubu bili za njegov angažman.

Bilo je ljudi ikoji su tražili da pošaljem svoj CV,  da vide gde sam radio, šta sam radio, bilo je onih koji nisu hteli da dođem. Jedan sedi ovde među nama, a drugi je glumac Bogdan Diklić. Zapamtiću mu to„, kroz smeh je poručio Obradović.

Njegovo postavljanje na mesto trenera govori da su ambicije Partizan najviše.

„Znam šta se očekuje i šta moj dolazak predstavlja. Moramo da se vratimo u Evroligu, tamo je Partizanu mesto. Ne mogu ništa drugo da obećam osim vrednog rada. Biću zadovoljan ako na kraju sezone sednemo i budemo saglasni da smo uradili sve u našoj moći. Pritisak? Niko ne stvara veći pritisak nego ja sam sebi. Najveći izazov je napraviti tim konkurentan u svim takmičenjima. Znamo za kvalitet Crvene zvezde, Budućnosti, takođe, Igokee Mornara, Cedevte… Svi klubovi zaslužuju poštovanje. Ispred nas je veliki posao, ali uz pravu želju se može mnogo„.

Svestan je Obradović svih dešavanja u ovdašnjoj košarci. Naročito onih koji nemaju veze sa terenom…

Uradiću sve da se spuste tenzije. Znate između koga su one postojale. To ni za koga nije dobro. Moramo svi zajedno da radimo na unapređenju košarke. Mi moramo da budemo ti koji prave dobru atmosferu. Sve ću uraditi da se moja ekipa ponaša sportski. Nikada nećemo provocirati bilo koga, ni protivničke navijače, igrače, trenere, ni ljude iz uprave. Trudićemo se da dajemo primer u svakom pogledu„.

U tom smeru, jedno od pitanja bilo je da prokomentariše česti „medijski rat“ sa Crvenom zvezdom i njenim predsednikom Nebojšom Čovićem.

Pozvaću mog dobrog trenera Dejana Radonjića (trener Zvezde, aut.prim). Kao i druge trenere odavde. Sve su to moji dobri prijatelji. U veoma korektnim odnosima sam i sa gospodinom Čovićem. Ne vidim razlog da to tako ne bude i ubuduće. Želim da uputim apel i našim navijačima da budu i oni primer svima, da rade samo ono što najbolje rade – pružaju najbolju podršku klubu„.

Povratak Partizana u Evroligu dugogodišnja je želja svih pristalica kluba. To je moguće na dva načina.

Voleo bih da i Evroliga prepozna da na ovim prostorima ima klubova koji su zadužili košarku i da ponudi mogućnost više klubova odavde da budu deo njenog takmičenja. Za sada, kroz osvajanje ABA lige ili igranja u finalu Evrokupa možemo do Evrolige. To su nam ambicije. A možda u narednim godinama Evroliga bude odlučila da veći broj klubova učestvuje. Mislim da Partizan i Crvena zvezda budu stalni članovi Evrolige. Zato moramo zajedno da radimo na tome. Da li će biti moguće, videćemo„.

Na pitanje o formiranju stručnog štaba, Obradović je odgovorio:

Imam ljude koji su mi bliski i izuzetni saradnici. Pokušaću i ljude koji su već u klubu da uključim u rad. Svi koji rade sa mnom imaju sva prava, u svakom trenutku mogu da budu kritični prema odlukama koje donosim. Ne volim one koji klimaju glavom. Svi greše, ja grešim. Stručni štab je uperen u pravcu saradnje, a ne da ja budem šef. Moramo svi da kažemo sve što mislimo. Kod nas ima mnogo talentovanih trenera. Ko god želi da pomogne, dobro je došao“.

Bio je reči i o timu za narednu sezonu.

Moramo da pružimo šansu mladim igračima. Bio bih najsrećniji da imamo 12 srpskih igrača. Koliko je to realno, videćemo. Iluzorno je sada govoriti o tim stvarima. Dobićete sve informacije na vreme. Prvo moramo da razgovaramo sa svima“.

Neka imena se navode kao potencijalna pojačanja. Pre svih, Leo Vesterman, Žofri Lovernj, Jan Veseli, nekadašnji igrači Partizana.

Verovatno treba da zovemo navijače da pitamo ko su miljenici pa da dovedemo stotinak igrača. Razmišljaćemo o svim igračima za koje mislimo da je realno da obuku dres Partizana. Klub ima limite kao i ostali. Ne mogu da dođem da kažem da želim Veselog. On ima ugovor sa Fenerom, to kao varijanta ne postoji. Micov je izašao iz ugovora, i to ćemo da proverimo. Vesterman je izašao iz ugovora, razgovaraćemo. Ne mogu da tražim od predsednika da tražim da dovedemo neke igrače pa onda Zoran i ja da se skinemo da igramo sa njim. Da platimo neke igrače ne znam koliko, a drugi da igraju za kikiriki. Ne možemo da platimo nekog igrača ne znam koliko, nego moramo da imamo jedinstvo u timu“, zaključio je Obradović.