in

Mediji osuđuju, supruga apeluje, “Trudimo se da oslobodimo Britni iz Rusije”

Mediji osuđuju, supruga apeluje, “Trudimo se da oslobodimo Britni iz Rusije”

Jedna od najboljih košarkašica sveta, Amerikanka Britni Grajner, i dalje se nalazi u pritvoru u Rusiji, budući da joj je na aerodromu u blizini Moskve u prtljagu pronađena nedozvoljena supstanca – ekstrakt ulja od kanabisa koje se koristi za elektronske cigarete, što nije legalno u Rusiji. Kongresmen Kolin Olred izjavio je da „Stejt dipartment“ aktivno radi na njenom oslobađanju.

Ova 31-godišnja košarkašica, visoka 206 centimetara, nalazi se u pritvoru od 17. februara, a uzevši u obzir trenutnu situaciju u vezi sa ratom u Ukrajini, pažnja američkih medija nije u velikoj meri usmerena na ovaj slučaj.

„Naša administracija vredno radi, ali treba imati na umu da su odnosi naše države i Rusije trenutno veoma zategnuti. Nije iznenađujuće što nam je kontakt sa Britni ograničen. Osim toga, ruski pravosudni sistem se razlikuje od našeg, mnogo je manje transparentan. Sada sve teče drugačijim putevima, ali mi smo uvereni da ćemo naći rešenje. Svesni smo teške i neizvesne situacije u kojoj se naša državljanka nalazi“, izjavio je kongresmen Kolin Olred, koji je svojevremeno igrao američki fudbal na univerzitetu Bejlor, na kojem je studirala i Grajner.

Nedavno je apel javnosti uputila i supruga poznate košarkašice Šerel Grajner – ona je tražila od vlasti u SAD da ulože dodatne napore kako bi se američka reprezentativka oslobodila.

Reprezentativka Sjedinjenih Država i centar Jekaterinburga osumnjičena je za krijumčarenje ilegalnih supstanci, nakon što su ovlašćena lica tokom pretresa na aerodromu u njenom ručnom prtljagu pronašla elektronske cigarete, koje između ostalog, postoje i sa ekstraktom kanabisa.

Najveće WNBA zvezde nastupaju u Rusiji tokom evropske sezone, koja traje od jeseni do proleća. Grajner je sedmostruka učesnika WNBA Ol-star utakmica i dvostruka olimpijska šampionka – u prethodnoj sezoni igrajući za Finiks Merkjuri zaradila je 220 hiljada dolara, dok je u jednoj sezoni igranja za ruski Jekaterinburg zaradila oko milion dolara.

U američkm medijima manjak izveštavanja o Grajnerovoj našao se na udaru kritika – neki portali postavljaju pitanje: „Kako bi se vlasti u SAD ponašale da se u pritvoru u Rusiji našao na primer Tom Brejdi?“