in

Litvanija dobila triler protiv BiH u Tuzli

Izabranici Vedrana Bosnića, košarkaši Bosne i Hercegovine, imali su ogromnu podršku navijača u Tuzli, odigrali su hrabro i muški, ali je na kraju, ipak slavila selekcija Litvanije sa 78:77.

Prevagu na tasu Litvanije, doneli su Osvaldas Olisevičijus sa 18, Martinas Ečodas  sa 13, Margiris Normantas sa devet, odnosno Arnas Butkevičijus i Tomas Dimša sa po osam poena. Kod BiH, raspoloženi za igru u napadu, bili su Miralem Halilović sa 20, Džanan Musa sa 14, Amar Gegić sa 11, Kenan Kamenjaš sa devet i Edin Atić sa osam poena.

Litvanija je u prvom FIBA prozoru savladala Bugarsku i Češku, a isti učinak je ostvarila Bosna i Hercegovina, pa se postavljalo pitanje – koja selekcija će sačuvati oreol nepobedivosti nakon treće runde. Odgovor je Litvanija.

Izvor : sofascore

Uz veliku podršku sa tribina, igrači Bosne i Hercegovine su odlično otvorili meč protiv Litvanije. Odbrana je bila izuzetno agresivna, raspoloženi za igru u napadu bili su Džanan Musa i Miralem Halilović, pa je Bosna i Hercegovina na kraju prve deonice, vodila sa 21:13.

Litvanci koji su slovili za favorita na papiru uoči duela u Tuzli, nastojali su da se vrate u meč do kraja prvog poluvremena, nekoliko puta su ozbiljno pripretili, ali je BiH na kraju ovog perioda igre vodila sa 41:36.

Najefikasniji u sastavu BiH, bili su Miralem Halilović sa 13, Džanan Musa sa devet i Amar Gegić sa sedam poena. Kod Litvanije, raspoloženi za igru u napadu, bili su Martinas Ečodas sa devet, odnosno Osvaldas Olisevičijus, Margiris Normantas i Arnas Butkevičijus sa po pet poena.

Izvor : fiba.basketball

U nastavku meča, Litvanci su uspeli da podignu stepen agresivnosti u odbrani, uspeli su da stignu do otvorenih pozicija za šut i lakih poena iz tranzicije, pa su uoči poslednje deonice vodili sa 60:56.

Usledio je rat nerava, Litvanija je na nešto više od tri minuta pre kraja vodila sa 74:66, ali izabranci Vedrana Bosnića nisu ni pomišljali na predaju. Uspeli su na krilima navijača da stignu do 72:74.

Usledile su po dve greške na obe strane, a bilo je kristalno jasno da sledi triler, jer je rezultat ostao isti, a do kraja je ostalo 60 sekundi. Olisevičijus je promašio trojku, Edin Atić izgubio loptu, a na 15 sekundi pre kraja, Tomas Dimša je pogodio za 77:72. Bila je to prednost koju Bosna i Hercegovina nije uspela da ugrozi do kraja meča. Stigla je do minimalnog poraza.

U narednoj rundi kvalifikacija, Litvanija će ugostiti Bosnu i Hercegovinu, a meč koji je na programu 27. februara, možete da pratite na Sport Klubu.