in

“Grajner je dobro, poštuju se njena prava”

Košarkašica Jekaterinburga i reprezentativka Sjedinjenih Američkih Država Britni Grajner uhapšena je prošlog meseca u Rusiji, a zvaničnici Stejt Departmenta izdali su saopštenje u kome u navode da je Grajner “iza rešetaka”, ali da je dobro, kao i da će biti još takvih poseta i pregovora o njenom oslobađanju.

Grajner je uhapšena na aerodromu u Rusiji sredinom februara nakon što su joj tokom pregleda prtljaga pronašli punjenja za elektronske cigarete koja sadrže ulje kanabisa.

Za takav prekršaj moguća je i desetogodišnja zatvorska kazna.

„Možemo da potvrdimo da nam je odobren pristup danas. Konzul je posetio Britni Grajner. Nastavljamo da insistiramo na tome da ruske vlasti dozvole blagovremeni i dosledan konzularni pristup svim zatvorenim državljanima SAD u Rusiji“, rekao je Ned Prajs u utorak ujutru i dodao:

“Konzularni službenik koji je posetio Britni Grajner uspeo je da potvrdi da je ona dobro, kao što se može i očekivati. Nastavićemo blisko da sarađujemo sa njenim pravnim timom, sa ljudima iz njenog šireg okruženja, kako bismo se pobrinuli da se prema njoj postupa pošteno i da se njena prava poštuju”.

Slučaj centra Finiks Merkjurija podigla je na noge košarkašku javnost u Americi, kako zbog političke situacije između Rusije i Ukrajine, tako i zbog nejednakosti između žena i muškaraca u košarci.

„Da se radi o NBA profesionalcu njenog kalibra… Ova priča bi se nalazila na naslovnim stranama ne samo svakog sportskog magazina, već i svakog medija koji se bavi vestima u svetu”, kaže Tamrin Spruil, sportska novinarka koja piše knjigu o WNBA i doprinosu koji je Grajner dala razvoju ove lige.

Grajner u Rusiji igra poslednjih sedam “evropskih” sezona, dok u WNBA ligi nastupa za Finiks. Zarađivala je preko milion dolara po sezoni u Jekaterinburgu – četvorostruko više nego što iznosi njena plata u WNBA.

Grajner je jedno od najprepoznatljivijih lica američke i svetske ženske košarke. Dvostruka je olimpijska šampionka. WNBA je osvojila sa Finiksom, a sedam puta je bila učesnica Ol-stara.

Zbog FIBA prozora je u februaru napravljena pauza, kada je otputovala u Sjedinjene Država.

Uhapšena je po povratku iz Amerike, na moskovskom aerodromu Šeremetjevo.

Nedavno je sud u Moskvi saopštio da će Britni ostati u pritvoru najmanje do 19. maja.