BiH slomila Hrvatsku, Švedska nadigrala Italiju

Košarkašice Bosne i Hercegovine pobedile su Hrvatsku sa 80:69, pa će u četvrtfinalu Evropskog prvenstva igrati protiv Francuske, dok je Švedska pobedila Italiju sa 64:46, pa će odmeriti snage sa selekcijom Belorusije.

Najefikasnije u sastavu Bosne i Hercegovine, bile su Džonkel Džons sa 24 poena i 17 skokova, Nikolina Babić sa 16, Miljana Džombeta sa 14 i Anđela Delić sa 12 poena. Kod Hrvatske, raspoložene za igru u napadu, bile su Ivana Dojkić sa 22, Iva Slonjsak sa 14 i Ana Marija Begić sa 11 poena.

Prva deonica je donela veliku borbu na parketu, a značaj meča je uticao i na kvalitet prikazane partije kod oba tima. Bosna i Hercegovina je nešto bolje počela meča, ali je Hrvatska i pred velikog broja izgubljenih lopti (sedam), zahvaljući dobrom šutu za tri poena (četiri trojke), imala prednost od šest poena u jednom trenutku.

Međutim, BiH je bila strpljiva, kažnjavala je greške rivala, pa je na kraju ovog perioda, vodila sa 19:18. Anđela Delić je ubacila sedam, a Nikola Babić pet poena. Džonkel Džons je bila odlično pokrivena od strane hrvatske odbrane. S druge strane, Iva Slonjsak je ubacila šest, a Ivana Dojkić pet poena.

Hrvatska je tokom druge deonice, vodila sa 29:21 i 34:26. U prvom naletu, usledile su tri izgubljene lopte i mini serije BiH od 6:0, a u drugom se probudila Džonkel Džons, pa je na kraju prvog poluvemena, na semaforu pisalo 36:33 za Hrvatsku.

Najefikasnije u sastavu Hrvatske, bile su Ivana Dojkić sa 10, Ivana Slonjsak sa devet i Andrijana Cvitković sa šest poena. Raspoložene za igru u napadu, u sastavu BiH, bile su Nikolina Babić sa osam, odnosno Džonkel Džons i Anđela Delić sa po sedam poena.

Usledio je rat nerava. Igralo se po principu poen za poen, a uoči poslednje deonice, na semaforu je pisalo 52:50 za Bosnu i Hercegovinu. Posle trojke Džonkel Džons, BiH je na pet minuta pre kraja vodila sa 60:56.

Hrvatska nije mogla da pronađe rešenje za agresivnu odbranu rivala, pa je BiH na nešto više od tri minuta pre kraja pobegla na 66:58. Delovalo je u tom trenutku da je pitanje pobednika rešeno, a tako je i bilo. Hrvatska je nastojala da uvede meč u neizvesnu završnicu, ali je Bosna i Hercegovina ljubomorno čuvala stečeni kapital.

U drugom meču osmine finala, Švedska je slavila protiv Italije sa 64:46, pa će u četvrtfinalu igrati protiv Belorusije.

Prevagu na tasu Švedske, donele su Frida Eldebrink sa 19, Kalis Lojd sa 11 i Elen Nistrom sa devet poena. Kod Italije, raspoložene za igru u napadu, bile su Sesilija Zandalasini sa 19, odnosno Lorela Kubaj i Marina Bestanjo sa po pet poena.