Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, za pružanje funkcija društvenih medija i za analizu našeg prometa na sajtu. Informacije o vašem korišćenju naše veb stranice takođe delimo sa našim društvenim medijima, partnerima za oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im pružili ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga. Slažete se sa našim kolačićima ako nastavite da koristite našu veb stranicu.

Šta su kolačići?

Kolačić nije program i ne sadrži viruse. Ne identifikuje ko ste.

Kolačići (eng. cookies) su mali tekstualni fajlovi koje sadrže informacije koje se čuvaju na vašem računaru. Oni prate šta se dešava tokom vaše posete kako bi prepoznali računar sledeći put kada posetite veb stranicu. Oni poboljšavaju upotrebljivost i prikupljaju anonimne statistike koje koristimo za poboljšanje naše veb stranice.

Koje kolačiće koristimo i zašto?

Zakon kaže da na vašem uređaju možemo da čuvamo kolačiće ako su oni nužni za rad ove veb stranice. Za sve ostale vrste kolačiće potrebna nam je vaša dozvola. Ova stranica koristi različite vrste kolačića. Neke kolačiće postavljaju treće strane koje se pojavljuju na našim stranicama.

Naša veb lokacija koristi kolačiće, na primer, za prikupljanje informacija o tome koje stranice posetite, vreme posete i sa kojih stranica ste došli. Ostali kolačići namenjeni su upravljanju korisnicima i optimizaciji korisničkog iskustva. Ovo omogućava našoj veb stranici da prikuplja informacije o navigacijskim obrascima na stranici, upotrebi različitih funkcija itd. Svrha je stoga poboljšati vaše iskustvo sa našim uslugama. Upotreba kolačića omogućava da naša veb stranica radi pravilno.

Možete u svakom trenutku promeniti ili povući svoj pristanak iz Izjave o kolačićima na našoj veb lokaciji.

Koje vrste kolačića postoje?

Potrebni kolačići pomažu da veb stranica bude upotrebljiva omogućavajući osnovne funkcije, poput navigacije po stranici. Veb lokacija ne može pravilno funkcionisati bez ovih kolačića. Kolačići za podešavanja omogućavaju sajtu da pamti informacije koje utiču na način na koji se veb lokacija ponaša ili predstavlja, kao što je vaš željeni jezik. Statistički kolačići pomažu vlasnicima veb lokacija da razumeju kako posetioci komuniciraju sa njihovim veb lokacijama prikupljajući i prenoseći informacije u anonimnom obliku. To im omogućava da veb lokacija bude bolje iskorišćena. Kolačići za oglašavanje koriste se za nadgledanje ponašanja posetilaca na veb lokacijama koje imaju reklame. Njihova svrha je prikazivanje relevantnih oglasa za pojedinog korisnika.

U principu postoje dve vrste kolačića, „HTML kolačići“ i „flash kolačići“. HTML kolačiće obično pokreće pretraživač, dok flash kolačiće pokreće program. Veb lokacija može da sadrži i kolačiće pretraživača i flash kolačiće. Kolačići se mogu podeliti u sledeće kategorije:

1. Kolačić za sesiju: Kolačići sesija koje su postavili veb lokacija ili treće strane koriste se da vas prepoznaju dok se krećete po stranici i na primer pamte ako ste prijavljeni. Kolačići sesije se automatski brišu kada zatvorite pregledač.

2. Trajni kolačić: Trajne kolačiće postavlja veb stranica ili treća strana. Oni se čuvaju na korisničkom uređaju i ističu posle određenog vremena.

Mogu li izbrisati kolačiće?

Ako ne želite kolačiće, uvek ih možete izbrisati i nastaviti da se krećete po većini veb lokacija. Naravno da možete obrisati kolačiće nakon svake posete.

Kako da izbrišem kolačiće:

Kako da izbrišete kolačiće na Mozilla Firefoxu

Kako da izbrišete kolačiće na Google Chromeu

Kako da izbrišete kolačiće u Operi

Kako da izbrišete kolačiće u programu Microsoft Internet Ekplorer

Kako da izbrišete flash kolačiće (svi pregledači)