Uznemirujuća predviđanja savetnika američkih obaveštajnih agencija – OVO ĆE SE DOGODITI

Nacionalno obaveštajno veće (NIC), koje služi kao savetnik američkih obaveštajnih agencija, upravo je objavilo svoj izveštaj za 2040. godinu.

Jedva nas dve decenije dele od ovog roka. Rušenje njujorških Twin Tower-a stara je jedva dve decenije. To govori koliko je 2040. godina blizu i da je delom predvidljiva.

Najmanje što se može reći je da će, prema američkim obaveštajnim službama, sledećih dvadeset godina biti opasno za sve. Evo glavnih zaključaka izveštaja NIC-a:

  1. Zbog težine javnih dugova, vlade će imati manje proračunske fleksibilnosti da reagiraju na klimatske izazove.
  2. Dolar i evro moraće se suočiti sa sve većom konkurencijom kripto valuta, Bitcoina i slično. Monetarnu politiku biće teže provoditi, jer će države imati manje kontrole nad deviznim tečajevima i količinom novca u opticaju.
  3. Klimatski pritisak pogoršaće napetosti između država i unutar njih. Osobito će otežati pristup pitkoj vodi i povećati migracijski pritisak.
  4. Kina će nastojati potvrditi svoju dominaciju u Aziji protiv američkih interesa i izvršiti pritisak da oporavi Tajvan.
  5. Nuklearno širenje nastaviće se dok će veštačka inteligencija povećati delotvornost konvencionalnog oružja.
  6. Do 2040. Kina će postati glavni suparnik Sjedinjenih Država u svemiru, a njen navigacijski satelit Beidou biće ravan GPS-u.
  7. Etnička i / ili verska polarizacija ostaće intenzivna i pojačaće disfunkcije političkog života.
  8. Proliferacija digitalne tehnologije i napredak u veštačkoj inteligenciji otvoriće put i državnoj i nedržavnoj manipulaciji mišljenjima.

Očito je da su demokratije u velikoj opasnosti od dislokacije zbog zdravstvene krize, ekonomskog usporavanja i duga koji premašuje sve rekorde.

Ali sami autoritarni režimi mogu naići na ozbiljne poteškoće i biti još manje sposobni prilagoditi se novim okolnostima.

Naravno, od Kine do Bliskog istoka, ove su diktature do sada pokazale svoju sposobnost otpornosti. Ali njih muči korupcija i ovisnost o sirovinama.

Primer, ako energetska tranzicija održi svoja obećanja, cena nafte biće trajno niža od nivoa potrebnog za održavanje “petromonarhija”. Uopšteno govoreći, diktatori su poput kolosa s glinenim stopalima koje ustanak može srušiti, kao što smo videli tokom “arapskog proljeća” i kao što ćemo još videti do 2040. na mnogim mestima.

Sama Kina koja će se suočiti s ozbiljnim problemom starenja, a zatim i smanjenja broja stanovnika, takođe bi mogla ući u krizu.

U svakom slučaju, sledeće dve decenije dominiraće Sjedinjene Države i Kina. Njihovo suparništvo dovest će do jačanja ili čak preformuliranja njihovih saveza.

U takvom će kontekstu rizik od međudržavnih sukoba verovatno rasti zbog tehničkog napretka, većih poteškoća u odvraćanju od protivnika i slabljenja standarda kojeg su svi prihvatili.

Ovaj opasni duopol ne bi smeo naterati ljude da zaborave da će Rusija zadržati svoju “remetilačku” moć u sledeće dve decenije. Ova zemlja još uvek ima zastrašujuću vojnu silu, konvencionalnu i nuklearnu, te uživa znatne energetske i mineralne resurse.

Ruska diktatura održava netaknutu želju da se projektuje vani, u Europi, kao što danas možemo videti, ali i u Africi, na Bliskom Istoku i na kraju na Arktiku, svom novom igralištu. Ali Putin nije večan … i post-Putin bi mogao biti grčevit.

Ipak, prema našem skromnom mišljenju, bilo bi vrlo opasno gurnuti Rusiju, s Putinom ili bez njega, u zagrljaj Kine … Moramo doista nastojati što je duže moguće sačuvati ono što je ostalo od trokuta Zapad-Rusija-Kina ako ne želi se ući u treći svetski rat. Setite se da je upravo Nemačko-sovjetski pakt pokrenuo Drugi svjetski rat.

Izvor: FranceSoir (logicno.com)