ŠOKANTAN SKANDAL: Kanada po internatima ubijala decu indijanaca – Evo ko je organizator

* Taj internat funkcionisao je od 1890. do 1969. godine pod kontrolom Katoličke crkve. Potom je prešao pod kontrolu savezne vlade Kanade i postojalo je još do 1978.

* Elen Turpel-Lafond koje isleđuje nestanke indijanske dece: „Otkriće ostataka dece u Kamlupsu potvrđuje ono što starosedelački narodi već godinama govore: da se mnoga deca koja su išla u tu školu nikada nisu vratila. Verujem da je svrha postojanja internata bila da preuzmu kontrolu nad decom autohtonog stanovništva, da unište njegov kulturni identitet i vezu dece sa porodicama“

* FAKTI: Evo, dakle: Kanada je bezmalo 170 godina odnarođivala decu Indijanaca, mnoge zlostavljala i fizički i seksualno, a zastrašujući broj i ubila! Nezavisno od toga da li je ukupna brojka žrtava oko 4.000 ili oko 50.000! A u svemu je bezmalo 80 godina učestvovala Katolička crkva koja je – makar u Kamlupsu – bila u glavnoj ulozi. Kanadska vrhuška već jezuitski govori da je to „tragedija nezamislivih razmera“, a moguće je da će papa-jezuita za koji dan izjaviti nešto slično onom što je iz Vatikana saopšteno kada se Katolička crkva pokušala oprati za spaljivanje Đordana Bruna!

 

Posmrtni ostaci više od 200 dece uzrasta tri godine i više pronađeni su na teritoriji nekadašnjeg internata za indijansku decu u Kamlupsu u Kanadi.

Taj internat funkcionisao je od 1890. do 1969. godine pod kontrolom Katoličke crkve.

Potom je prešao pod kontrolu savezne vlade Kanade i postojalo je još do 1978.

„Koliko nam je poznato, ove smrti nisu dokumentovane. Neki ostaci povezani su sa decom od tri godine”, – rekla je šef indijanske zajednice grada Kamlups Rosan Kazimir.

Dodala je da je potraga u toku, pa bi se broj pronađenih posmrtnih ostataka mogao povećati.

Ostaci su pronađeni pomoću posebnog radara, ali njihova ekshumacija još nije izvršena.

Prema kanadskom Nacionalnom centru za istinu i pomirenje, internat je imao oko 500 dece u školi „u smeni“. U periodu od 1915. do 1963. godine u njemu je umrlo 51 dete.

Ukupno je kroz kanadski sistem indios-internata prošlo više od 150.000 dece od 1830-ih do 1996. godine, kada je zatvoren poslednji.

Prema procenama, više od četiri hiljade indijanske dece postalo je žrtvama ovog sistema.

Ali, to su samo zvanične brojke, a stvarni je verovatno veći. Po kanadskim medijima se već pominje – oko 50.000!

Među onima koji isleđuju nestanke indijanske dece u internatu u Kamlupsu je i Elen Turpel-Lafond koja je izjavila:

„Otkriće ostataka dece potvrđuje ono što starosedelački narodi već godinama govore: da se mnoga deca koja su išla u tu školu nikada nisu vratila. Verujem da je svrha postojanja internata bila da preuzmu kontrolu nad decom autohtonog stanovništva, da unište njegov kulturni identitet i vezu dece sa porodicama“.

Prema njenim rečima, smrt dece nije dokumentovana, jer je bila prouzrokovana fizičkim i seksualnim zlostavljanjem.

„Ovo je tragedija nezamislivih razmera. Ovo je glavni primer nasilja kanadskog sistema internata nad autohtonim narodima“ – rekao je premijer Britanske Kolumbije DŽon Horgan.

(fakti.org)