NESHVATLJIVA MISTERIJA: Drevni Antarktik je neko u potpunosti spalio – TAJANSTVENA LOPTA I PIRAMIDE …

Ukoliko pogledate fotografiju ovog objekta, složićete se da je ovaj artefakt vrlo sličan otečenoj ovalnoj kugli od kože.

Kada je pronađena na Antarktiku, mnogi teoretičari su počeli da forsiraju verziju da je lopta artefakt.

Tada je pronalazak zainteresovao mnoge ljude, koji su počeli da se pitaju šta je zapravo pronađeno na Antarktiku. Tek nedavno – prošle godine – bilo je moguće utvrditi šta predstavlja ovo otkriće.

Ispostavilo se da je ova lopta jaje koje je milionima godina pre položio ogromni morski gmizavac. Proučivši takvo otkriće, stručnjaci su došli do zaključka da je ovo jaje bilo meke ljuske, a njegova starost je više od 50 miliona godina.

Jaje je bilo prazno, pa su istraživači morali da usklade proporcije tela 260 živih gmizavaca sa veličinom njihovih jaja, a zatim da ispitaju katalog izumrlih organizama koji odgovaraju veličini, ne bi li otkrili koje biće ga je položilo.

Kao rezultat toga, naučnici su došli do zaključka da je jaje položio drevni morski gmizavac Mosasaurus – jedno od najvećih praistorijskih čudovišta.

Ovo je prvo otkriveno drevno jaje na Antarktiku. Drugo, nalaz je takođe vredan jer baca sumnju na teze koje preovlađuju u nauci – da bića poput Mosasaurusa nisu polagala jaja.

Tajanstvena lopta

Ne tako davno, na Antartiku je pronađen predmet lociran 60 km od obale. U pitanju je misteriozni okrugli predmet, nešto poput lopte, prečnika oko 37m. Ako pažljivo pogledate satelitske snimke, uz pomoć kojih je predmet i pronađen, možete videti da objekat ima izrazitu spoljnu konturu, kao da je napravljen od čvrstog materijala.

Zanimljivo je da, za razliku od predmeta oko lopte, koji izgledaju mutno, sam predmet izgleda vrlo jasno, kvalitet slike je dobar.

Naučnici još uvek ne razumeju šta je tačno ovaj objekat. Neki veruju da je ovo jedinstvena prirodna formacija, dok drugi zastupaju verziju veštačkog porekla.

Druga verzija deluje logičnije – oblik ovog predmeta je previše promišljen i jasan da bi bio prirodan. Ali šta je onda ova lopta i ko ju je stvorio? Istraživači tek treba da saznaju.

Piramida

Pre nekoliko godina svet je bio šokiran još jednim otkrićem na Antarktiku.

Ovoga puta to je bio snimak Google Maps-a, koji prikazuje piramidalnu strukturu lociranu usred glečera, koja spolja podseća na egipatske piramide.

Sumnjiva slučajnost, zar ne? Ali to nije sve. Govorilo se da piramidalna struktura na Antarktiku ima slične parametre kao egipatske piramide i čak sličan ukras.

O pronalasku se još aktivnije raspravljalo kada se ispostavilo da su između 1910. i 1913. godine geodeti otkrili prvu piramidu na Antarktiku, koju su kasnije koristili kao referentnu tačku za mapiranje.

Tako je piramida sa Google Maps postala druga te vrste na Antarktiku. O ovom otkriću su izveštavali i i dalje raspravljaju brojni mediji i istraživači koji su iznosili svoje teorije o tome kako bi se takva struktura mogla pojaviti na ledenom kontinentu.

Većina skeptičnih naučnika tvrdi da ovo uopšte nije neka vrsta zgrade, već samo deo planinskog venca – obična planina, koja je zbog jakog vetra poprimila tako nestandardan oblik.

Verzija je zanimljiva, ali još uvek nije vrlo jasno kako bi planina mogla da zauzme tako pravilan geometrijski oblik zbog vetra.

Isto pitanje postavljaju mnogi teoretičari koji tvrde da je piramida na Antarktiku direktno povezana sa drevnim egipatskim objektima.

Ali, čak i ako prihvatimo ovu verziju, kako je to moguće? Egipćani nisu mogli doći do Antarktika da bi tamo izgradili piramidu. Ili su mogli? Kao što vidite, čak i tako jednostavna satelitska slika može biti zbunjujuća.

NLO

Sledeće zanimljivo otkriće može ukazati na to da vanzemaljci još uvek postoje i da ne treba isključiti da su oni imali ulogu u izgradnji piramide u ledenoj pustinji. 2018. godine na mreži se pojavio snimak za koji se veruje da prikazuje mesto pada NLO-a.

Čini se kao da je neidentifikovani predmet zaglavljen u snegu, ostavljajući za sobom trag, moguće zaustavnu udaljenost. Snimak je izazvao burnu raspravu na mreži.

Teoretičari zavere i ufolozi počeli su međusobno da se prepiru izjavivši da su u pitanju dokazi o neuspelom sletanju vanzemaljskog broda.

Verzija je zanimljiva, ali mnogi naučnici nisu u potpunosti saglasni sa njom. Oni veruju da je u pitanju veoma česta pojava – blok koji se odlomio od glečera i jednostavno klizi po snegu. Neki istraživači veruju da slika prikazuje stenu koja je ostavila trag kao rezultat lavine, ili klizišta.

Izgorela šuma

Kakva šuma? Antarktik je u potpunosti prekriven snegom i ledom. Da, sada je Antarktik zaista ledena i gotovo beživotna pustinja, ali davno je na Antarktiku bilo tropskih predela.

Naučnici su to zaključili 2009. godine, pronašavši fosile nekih paprati i termofilnih biljaka na Južnom polu, koji su potpuno neobični za hladnu klimu.

Nedavno je ova hipoteza potvrđena, kada je grupa naučnika otkrila fosile drevne šume na Antarktiku na Alanovom brdu. Ali, ovo nije jedina zanimljivost.

Nakon ispitivanja ostataka drveća, naučnici su došli do zaključka da je vegetacija na Antarktiku izgorela.

Prema njihovim rečima, ovo se dogodilo pre oko 250 miliona godina. Na drevnim drvećima postoje tragovi velikog požara.

Ovo otkriće zbunilo je naučnike. Tokom proteklih godina pokušavali su da otkriju šta je tačno prouzrokovalo snažan požar na superkontinentu Gondvana, čiji je deo bio i Antarktik.

Verzije u vezi sa uzrokom požara kreću se od vulkanske aktivnosti do pada meteorita. Ali naučnici još uvek nisu postigli dogovor.

Webtribune.rs