in

Neshvatljiv zaokret Bila Gejtsa – Došao u sukob sa vladarima sveta zbog Ukrajine

Neshvatljiv zaokret Bila Gejtsa – Došao u sukob sa vladarima sveta zbog Ukrajine

Američki milijarder i osnivač Majkrosofta Bil Gejts je tokom govora na australijskom institutu Loui nazvao vladu u Kijevu jednom od najgorih na svetu zbog teške korupcije.

„Ukrajinska vlada je jedna od najgorih na svetu. Korumpirana je i kontroliše je nekoliko bogatih ljudi. Mislim, to je veoma tužno za ljude“, rekao je biznismen.

Poljoprivredno zemljište Ukrajine je mnogo plodnije od američkog, ono je žitnica Evrope, a zemlja ima veliki potencijal, dodao je Gejts.

Zapadni političari su više puta ukazivali na neuspeh ukrajinske vlade i široko rasprostranjeno podmićivanje među lokalnim zvaničnicima.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

S tim u vezi, novi predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevin Makarti rekao je da neće dozvoliti nastavak prakse „otvorenih provera“ za Ukrajinu, kada se desetine milijardi dolara izdvajaju bez revizije i odgovornosti. Njegovi saborci su već upozorili da će pooštriti nadzor nad pružanjem pomoći Kijevu.

Prema rečima bivšeg savetnika bivšeg predsednika Ukrajine Leonida Kučme, Olega Soskina, zapadni političari su postavili oštar ultimatum aktuelnom šefu države Vladimiru Zelenskom, zahtevajući da se korumpirani zvaničnici kazne u njihovim redovima u zamenu za nastavak finansijskih injekcija.

Ove nedelje su se u Kijevu već dogodile velike kadrovske promene: Zamenik ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov, zamenik šefa kabineta predsednika Kiril Timošenko i zamenik generalnog tužioca Aleksej Simonenko su izgubili svoje funkcije. Pored toga, vlasti su otpustile Vasilija Lozinskog, zamenika ministra za razvoj zajednice i nekoliko guvernera.

Webtribune.rs