in

Naučnik na dnu mora proveo rekordna 93 dana i sada izgleda 10 godina mlađe

Naučnik na dnu mora proveo rekordna 93 dana i sada izgleda 10 godina mlađe

Univerzitetski profesor i bivši morski oficir Jozef Dituri proveo je pod vodom rekordnih 93 dana i pomladio se, izveštava The Daily Mirror.

Prozvan doktorom dubokog mora, profesor Dituri zaronio je pod vodu u okviru naučnog eksperimenta koji je trebalo da prikaže uticaj povećanog pritiska na ljudsko telo. Dituri se nastanio u „Podvodnoj rezidenciji Džulsa“, koji se nalazi na dnu lagune u Ki-Largou u Floridi na dubini od devet metara.

Za razliku od podmornica, tu se ne koriste tehnologije koje pomažu ljudima da se prilagode povećanom pritisku. Misija, koja nosi naziv „Neptun 100“, završiće se 9. juna, nakon što naučnik provede pod vodom 100 dana.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Na 93. danu eksperimenta, medicinski tim izmerio je Diturijeve vitalne znake i ustanovili da se Dituri oseća 10 godina mlađe. Pokazalo se da su njegovi telomeri – niz DNK koji se prikače za krajeve hromozoma – postali za 20 procenata duži od dana kada je uronio u vodu u martu, iako obično sa starošću postaju kraći.

Broj matičnih ćelija u njegovom telu takođe se uvećao deset puta. Faza dubokog sna noću počela je da iznosi od 60 do 66 procenata, indikatori upalnih procesa su se smanjili za pola, a nivo holesterola je pao za 72 jedinice.

Ove promene stručnjaci pripisuju visokom pritisku koji, kako je poznato, ima niz pozitivnih efekata. Sličan oblik terapije koriste ljudi koji koriste hiperbarične komore.

Osim toga, nakon 74 dana eksperimenta, Dituri je oborio prethodni rekord po broju dana provedenih pod vodom u istim uslovima. Taj rekord su postavili isti profesori, Brus Kantrel i Džesika Fejn iz Tenesija, 2014. godine. Oni su proveli pod vodom 73 dana, dva sata i 34 minuta.

Ranije se izveštavalo o sportistkinji iz Španije koja je provela 500 dana u pećini. Žena je oborila svetski rekord po boravku pod zemljom u potpunom samoći.

Webtribune.rs

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte