in

Najčuvanija tajna drevnog Egipta | WebTribune

Kada je gledao ogromnu skulpturu, napravljenu sa neverovatnom preciznošću, danski arheolog je prvobito pomislio da halucinira.

To nije moglo biti u Egiptu 20. veka, tako ogromna, tajna soba, u kojoj su dokazi o izvornoj civilizaciji planete bili apsolutno nejasni.

Potvrda o primarnoj civilizaciji

Skulptura sama po sebi izgleda fascinantno. Ako zanemarimo zlatne kobre koje izrastaju iz njegovog tela, najviše od svega liči na klasičnu antičku skulpturu, s obzirom na tako temeljnu razradu svih detalja na telu i odeći.

Ali ipak je u njegovom izgledu bilo nešto vrlo tuđe i nezemaljsko. Kako smo se približavali skulpturi, u centru hola počele su da se pale četiri velike lampe, vaze od oko metar visine sa uskim vratom od belog kamena. Iznad njih podigla se mala bela svetlost koja se za minut rasplamsala u blistavu kuglu, veličine velike egipatske jabuke.

Bilo je dovoljno svetla ne samo da se vidi misteriozna figura, već i da se pregleda pedantna soba. Bilo je neverovatno i upadljivo, zidovi, pod, plafon bili su ukrašeni neobičnim kamenom, koji je podsećao na granit bogate grimizne boje.

Ali površine su bile toliko uglačane da danski arheolog nije mogao da primeti ni jedan prorez. Ovo je bio nerealan nivo obrade kamena čak i za polovinu 20. veka, ili je tokom građevinskih radova korišćena nepoznata monolitna tehnologija.

Kamen, koji je prvobitno podsećao na crveni granit, bio je izražajniji i više je podsećao na jaspis misterioznog sjaja, prošaran česticama koje u strukturi kamena podsećaju na zlato i srebro.

Pratite nas na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Što se arheolog približavao sredini ogromne sale, zvučni efekat je delovao čudnije. Koraci naučnika, u početku gotovo nečujni, postajali su sve glasniji.

Približavajući se ogromnoj statui, činilo se da se sa svih strana čuo zvuk koraka i da hodnikom nije šetao usamljeni naučnik Karl Ezing, već čitav odred naoružanih vojnika zveckajući oružjem.

Postolje figure predstavljao je neobičan predmet nalik metalnom luku bogate čokoladne boje u čijem se otvoru zaledila upečatljivo lepa kristalna masa lila boje.

Svetiljke oko postolja bile su poznate egipatskom arheologu. U prvoj polovini 20. veka pronađeno ih je na desetine, upravo u aktivnom stanju, ali sve su imale zajedničku osobinu: čim su premeštene, iznesene na površinu, odmah su prestajale da emituju svetlost.

Pregled samih vaza nije otkrio nikakve druge neobičnosti osim starosti. Analize su pokazale da su takve vaze-lampe bile najmanje dva puta starije od najstarijih dinastija faraona. Kako su hiljadama godina osvetljavali razne podzemne sale i grobnice, niko od naučnika ne zna ni dan-danas.

Štaviše, jedan od egipatskih arheologa, otkrivši takvu lampu u grobnici prvosveštenika iz kasne ere kraljevstva 2007. godine, pozvao je fizičara sa američkog univerziteta u Kairu da razotkrije princip porekla svetlosti.

Fizičar sa doktoratom je dugo proučavao vazu-lampu, proveravao je nekim uređajima, ali niko od članova male arheološke grupe nije čuo ništa osim reči o nepoznatoj kvantnoj energiji.

Otprilike dve nedelje nakon ovih događaja, sama lampa je nestala iz grobnice, a naučnici su, svi zajedno, napustili Egipat u nepoznatom pravcu.
 
Ali Karla Ezinga lampe su zanimale iz drugog razloga: na sve četiri je sijao zlatooki znak boga Amseta, što je značilo mogući pronalazak artefakta u ovoj dvorani koji pripada najtajanstvenijem egipatskom božanstvu. Tek tada je danski arheolog uspeo da razmotri svu neobičnost skulpturalne slike. Pre svega, u pitanju je delikatan filigranski rad u crtanju svih detalja odeće.
 
Prvi egipatski faraoni izgledali su kao obični ljudi

Na primer, Amsetove cipele nisu napravljene u obliku sandala, kao što se to može videti na većini slika faraona, već teških čizama sa debelim masivnim đonom sa nekoliko kaiša. Takva obuća nije bila poznata do 19. veka.

Pored toga, klima u zemlji nije bila pogodna za tako neobične cipele, koje podsećaju na elemente kostima prvih ronilaca. Pored cipela, neobična je bila i traka na kojoj je visilo sedam različitih predmeta različitih oblika.

Ezingu je bio poznat samo jedan od njih, koji je po obliku bio sličan koptskom krstu. U rukama skulpturalne figure faraona nalazio se predmet koji podseća na strelu za bacanje i svečani štap. Najtanji deo bio je napravljen od žutog metala, koji je najviše ličio na crveno zlato, a deo štapa od crnog materijala podsećao je na ebonit.
 
Šta se događalo u Egiptu u doba pre faraona

Oko vrata skulpture visila je ogrlica, stvarajući utisak da se i štap i ogrlica mogu lako odvojiti od glavne skulpture. Ogrlica je bila napravljena od malih ploča od plavog metala, koji nisu imali nikakvu vezu, ali ipak, bili su nekako povezani.

Ukupno je bilo 27 takvih pločica, šare na njima su se smenjivale. Arheolog je izbrojao ukupno devet slika zvezde sa 12 zraka, devet slika ljudskog oka u piramidi i devet slika napadajuće kobre.

Na mreži “Telegram” možete pratiti sve naše vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

Webtribune.rs